Nederlandse verkiezingen: aardverschuiving op rechts naar BoerBurgerBeweging?

Mats Akkerman, politiek verslaggever, legt uit op The Morning Drive aan Business AM waarom de Nederlandse verkiezingen van vandaag zo belangrijk zijn.


Beluister hier het volledige fragment:


In het nieuws: De huidige Nederlandse verkiezingen worden ook gezien als een populariteitspoll voor het huidige kabinet onder premier Mark Rutte.

  • Er worden eigenlijk voor drie zaken gestemd. Het eerste is voor de Provinciale Staten die zich vooral bezighouden met het uitvoeren van het regeringsbeleid, zoals de aanleg van infrastructuur of het stikstofbeleid.
  • Daarnaast wordt er ook gestemd voor de Waterschappen. Dat zijn organen die zich bezighouden met het grondpeil en de dijken.
  • “In mei stemmen de mensen uit de provincies ook voor de senaat en dat is heel belangrijk voor of het regeringsbeleid erdoorheen zal komen”, licht Mats toe. “Dus we stemmen eigenlijk voor de provincies, maar tegelijkertijd is het een soort van landelijke verkiezing.”
  • Het belangrijkste thema tijdens deze verkiezingen is die van het stikstofdossier – iets wat ook in België al een politieke crisis uitlokte. “Dat zorgt voor heel veel verdeeldheid bij de partijen. Want onze minister van stikstof wil dat de stikstofuitstoot in 2030 met 40 procent is teruggedrongen. Maar de provincies moeten dat beleid gaan uitvoeren. En er zijn best wel wat partijen die dat niet zien zitten. Als die straks groot worden in de provincie, dan is het dus de vraag straks of de regering het stikstofbeleid nog wel kan uitvoeren”, vertelt hij.
    • Verder gaat het tijdens de verkiezingen ook over de woningbouw en huizentekort en over migratie.

Opkomst BoerBurgerBeweging

Felle strijd: De campagne werd alvast fel gestreden aangezien de linkse partijen voor het eerst gingen samenwerken.

  • De sociaaldemocraten en groenen hebben een links blok gevormd. Daardoor is een soort driestrijd ontstaan tussen de liberalen van de premier, dat linkse blok en de BoerBurgerBeweging wat een nieuwe partij is op rechts”, duidt Mats. Op die wijze zijn er momenteel dus drie partijen aan het strijden voor wie straks de grootste in de senaat kan worden.
  • De BoerBurgerBeweging is een nieuwe partij. “In 2021 kwam die voor het eerst in de Tweede Kamer. Op dit moment hebben ze daar één zetel van Caroline van der Plas, de partijleider”, geeft Mats aan. “Zij is ontzettend populair op het platteland en bij de boeren en is iemand die zich erg tegen dat stikstofbeleid heeft gekeerd en is opgekomen voor de landbouwsector. Ze kunnen zomaar opeens de grootste partij van Nederland worden uit het niets en dat zou echt een aardverschuiving zijn.”

Einde Forum voor Democratie?

Zoom in: Het lijkt erop dat alle rechtse stemmers van Forum voor Democratie onder Thierry Baudet, gekend als een complotdenker in het parlement, mogelijk verhuizen naar de BoerBurgerBeweging.

  • “Vier jaar geleden van Forum voor Democratie echt dé uitdager op rechts. Die presenteerde zich als een nieuwe rechtse liberale partij voor ondernemers”, geeft Mats aan. “Maar in de afgelopen vier jaar is Baudet behoorlijk geradicaliseerd. Hij vond corona onzin en was tegen de maatregelen. Hij heeft een keer gezegd dat we worden bestuurd door reptielen en heeft Poetin eens zijn grote held genoemd. Daar zijn veel mensen op afgeknapt.” Het zou dus kunnen dat Baudets partij vandaag in de provincies bijna verdwijnt.

(evb)

Meer