Eerste exitpoll Provinciale Statenverkiezingen Nederland: “BBB grootste partij in Eerste Kamer”

Nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt in Nederland de grote winnaar van de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen te worden. In de provincies Overijssel, Noord-Holland en Noord-Brabant boekt de partij een overtuigende overwinning, zo blijkt uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos.

Waarom is dit belangrijk?

De verkiezingen op woensdag zijn een ware krachtproef voor de coalitie van premier Mark Rutte (VVD), die de afgelopen maanden flink onder vuur werd genomen. Critici van de regering-Rutte verwachten dat met de verkiezingsuitslag een steeds prominenter sluimerend ongenoegen wordt uitgesproken. Een grote verschuiving op woensdag kan gevolgen hebben voor het vermogen van Rutte om tijdens zijn resterende ambtstermijn wetgeving aan te nemen.

In de eerste exitpolls voor de provincies Overijssel, Noord-Holland en Noord-Brabant komt de BBB van Caroline van der Plas als winnaar uit de bus. De partij haalt daarnaast volgens Ipsos 15 zetels in de Nederlandse Senaat. De coalitiepartijen, onder leiding van Rutte, komen samen uit op 24 zetels, wat te weinig is voor een meerderheid. Om toch een meerderheid te hebben klopt de coalitie mogelijk aan bij de linkse partijen GroenLinks en PvdA voor een samenwerking.

Tegen de NOS zegt Van der Plas dat ze een samenwerking van de coalitie met links “schandalig” zou vinden. “Dan negeren ze een groot deel van de kiezers in Nederland. Ik sta open voor gesprekken met iedereen. We zijn er klaar voor”.

Premier Mark Rutte sprak tegenover de NOS over een “bijzondere avond” en feliciteerde de BBB-leider. “Dit is niet de winst die we wilden, maar we zijn bereid in de provincies onze verantwoordelijkheid te nemen”.

Eerder vandaag legde Mats Akkerman, politiek verslaggever, uit op The Morning Drive waarom de Nederlandse verkiezingen van vandaag zo belangrijk zijn.

Meer