Protest bij Amazon zwelt aan: werknemer overleden aan coronavirus

Een personeelslid van het e-commercebedrijf Amazon is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat versterkt de gevoelens onder het personeel dat Amazon niet denkt aan de veiligheid van zijn werknemers.

Het nieuws werd eerst gebracht door de techsite The Verge.

Amazon zegt niet om wie het gaat, maar laat wel weten dat hij werkte in een depot in Staten Island bij New York. ‘We zijn ontzettend triest dat we dit moeten melden. Zijn familie en geliefden zijn in onze gedachten’, klinkt het in een mededeling.

Zijn laatste werkdag was volgens het bedrijf op 5 april, waarna hij in quarantaine ging. Op 11 april werd Covid-19 vastgesteld bij hem. Een woordvoerder denkt niet dat hij in contact kwam met andere collega’s na zijn besmetting.

Protest

Het personeel van de internetreus voert al langer protest tegen de veiligheidscultuur bij het bedrijf. Een ontslagen werknemer, die zelf besmet raakte met Covid-19, startte een beweging op die Amazon onder de knoet probeert te krijgen. Dinsdag tweette hij: ‘Dit is wat ik wou vermijden. Het was geen kwestie meer van hoe, maar van wanneer. Hoe veel meer moeten er nog sterven?’, vroeg hij.

Amazon reageerde de voorbije maanden al op het protest met extra maatregelen en een premie van 2 dollar per uur, maar dat vindt het personeel niet genoeg. Protestleider Christian Smalls sprak over ‘bloedgeld’.

Ook de openbaar aanklager van de staat New York zei al dat Amazon te weinig doet op het vlak van veiligheid. Hij beschuldigde het bedrijf zelfs van ‘schending van federale wetten en regels rond veiligheid op het werk.’

Amazon treedt niet in detail over het aantal werknemers dat met Covid-19 besmet is, maar bronnen hebben het over zo’n 600 in 148 werkplekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20