Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amazon in het nauw door aanhoudend protest bij werknemers

Logo Business AM
Business

05/05/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 4 min leestijd

Jeff Bezos - EPA

Zowel in thuisland Amerika als in Frankrijk staat e-commercereus Amazon onder vuur omdat het zijn personeel onvoldoende zou beschermen tegen het coronavirus. Dat stichter Jeff Bezos sinds de uitbraak van de crisis miljarden dollars rijker werd, maakt het gesprek tussen de top en de basis er niet makkelijker op.

‘Shut down Amazon’, zo heet de protestbeweging die ruim een maand geleden ontstond in het distributiecentrum van Amazon in Staten Island (New York) en sindsdien alleen maar lijkt te groeien. Volgens de activisten neemt Amazon te weinig maatregelen om zijn werknemers te beschermen tegen het coronavirus.

De gangmaker Chris Smalls is een ex-werknemer die recentelijk ontslagen werd door Amazon omdat hij als teamleider zijn collega’s aanzette tot protest. Naar eigen zeggen werd hij ‘gekatapulteerd’ tot woordvoerder van ‘een revolutie, die nu wereldwijd is’. Amazon telt ongeveer 800.000 medewerkers.

Activisten voerden op 1 mei actie aan een logistiek centrum van Amazon in New York – EPA

Smalls raakte zelf besmet met het coronavirus, en zegt dat het virus blijft rondgaan in het distributiecentrum waar hij werkte. ‘En dat terwijl een groot deel van de werknemers jonge niet-blanken zijn die nog bij hun ouders wonen.’ De werkomstandigheden zijn volgens hem niet veilig genoeg. Amazon reageerde de voorbije maand met beschermende maatregelen en financiële beloftes, waaronder een extra werkpremie van 2 dollar per uur. Smalls, die de steun kreeg van de voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders, noemt dat ‘bloedgeld’. Zijn actiegroep vraagt dat het New Yorkse distributiecentrum gesloten wordt voor een grondige desinfectie.

Techtopper

De protestacties zijn intussen uitgewaaierd naar de Amerikaanse Wholefoods-supermarkten, die ook eigendom zijn van Amazon, en kregen intern steun vanuit onverwachte hoek. Tim Bray, een ‘vice president’ en ingenieur bij de clouddienst Amazon Web Services, nam op 1 mei ontslag uit protest tegen de bedrijfscultuur. Hij laat naar eigen zeggen 1 miljoen dollar aan vergoedingen schieten. De techtopper hekelt dat het bedrijf van Jeff Bezos systematisch alle proteststemmen op de werkvloer ontslaat. Zijn ontslag haalde de grote internationale media. Veel zorgen hoeft hij zich niet te maken over zijn professionele toekomst. Hij zegt inmiddels jobaanbiedingen gekregen te hebben van Google, Comcast en Huawei.

Frankrijk

Ook in Frankrijk is de rust rond Amazon nog niet teruggekeerd. Een rechter oordeelde midden april na een klacht van de vakbond dat de techreus te weinig deed om de logistieke medewerkers in verscheidene distributiecentra te beschermen tegen de coronapandemie en perkte de mogelijke activiteiten van Amazon Frankrijk (10.000 werknemers in 6 sites) zwaar in.

Het bedrijf besloot daarop om alle activiteiten stop te zetten. Tot ergernis van de vakbonden vroeg Amazon Frankrijk, dat ook in beroep de zaak verloor, intussen economische werkloosheid aan voor zijn personeel, maar dat werd door de overheid verworpen. Amazon Frankrijk ligt nog altijd stil.

Rijkste mens

En Jeff Bezos? Die ziet door de e-commerceboom als gevolg van de wereldwijde lockdowns zijn vermogen de voorbije weken stijgen. Amazons beurskoers steeg met ruim 25 procent tegenover 1 januari. Bezos’ vermogen klimt daardoor op papier tot 140 miljard dollar, waarmee hij volgens de miljardairsindex van nieuwsdienst Bloomberg veruit de rijkste mens ter wereld is.

De vijf rijkste mensen ter wereld volgens de Bloomberg Billionaires Index op 5 mei

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks