Proces van de eeuw tegen verdachten aanslagen Parijs 2015 begint vandaag

Twintig mannen die beschuldigd worden van het plannen en uitvoeren van de grootste aanslagen op Frans grondgebied in vredestijd staan vandaag terecht in Parijs. Het proces start deze namiddag in het zwaar bewaakte historische Justitiepaleis op het Île de la Cité.

Bijna zes jaar geleden, op een vrijdagavond in november 2015, doodden tien terroristen 130 mensen en verwondden honderden anderen in gecoördineerde schietpartijen en zelfmoordaanslagen in de concertzaal Bataclan, een sportstadion en bars en restaurants in Parijs. De aanslagen werden opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat.

Salah Abdeslam

De sleutelfiguur van de aanslagen is Salah Abdeslam. Vermoedelijk is hij de laatste overlevende van de cel van tien mannen die in de stad toesloegen, waarbij de meesten zichzelf doodden of door de politie werden gedood.

Abdeslam, 31, zou een centrale rol hebben gespeeld in de omvangrijke logistieke operatie van de aanslagen. Hij zou de drie bommenleggers hebben begeleid die zichzelf hebben opgeblazen in het Stade de France. Hij wordt er ook van verdacht van plan te zijn geweest zijn eigen zelfmoordaanslag te plegen in het 18e arrondissement van Parijs.

Zijn broer blies zichzelf op en stierf in een Parijse bar tijdens de aanslagen. Abdeslam verborg zich na de aanslagen ten zuiden van Parijs en belde contacten in Brussel om hem om met de auto op te halen. Na een klopjacht werd hij vier maanden later gearresteerd in een Brussels appartement.

Dagen na zijn arrestatie, op 22 maart 2016, sloegen zelfmoordterroristen, die deel zouden uitmaken van dezelfde cel, toe op de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek, waarbij 32 doden en 270 gewonden vielen.

Zwaarbewapende getuigenbox

In een speciaal voor het proces gebouwde rechtszaal bevindt zich een zwaarbeveiligde getuigenbox voor Abdeslam.

Abdeslam is een Frans staatsburger die in België woonde en geboren is. Momenteel zit hij in Frankrijk gevangen. Hij zal worden vergezeld door dertien anderen die ervan worden beschuldigd op 13 november 2015 te hebben geholpen bij het plannen en verstrekken van logistiek en wapens. Hij wordt beschuldigd van moord in verband met een terroristische onderneming.

Behalve Abdeslam, komen nog elf andere beklaagden uit België.

In Frankrijk wordt de zaak beschouwd als het proces van de eeuw dat gerechtigheid moet brengen voor duizenden slachtoffers en nabestaanden. Een deel van de verdachten die nu in Parijs terechtstaan, zullen ook in België berecht worden voor de aanslagen in Brussel en Zaventem van 2016. Dat proces zal in najaar 2022 gevoerd worden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20