IS wilde kindsoldaten inzetten om aanslagen te plegen in Europa

De terreurgroep Islamitische Staat heeft in 2016 een project goedgekeurd waarbij in Syrië opgeleide kindsoldaten naar Europa zouden worden gestuurd om er aanslagen te plegen. Dat meldt de Franse krant Le Monde op basis van verklaringen van een gevangen genomen Franse jihadist en spijtoptant.

Jonathan Geffroy werd begin vorig jaar door het Syrische Bevrijdingsleger gevangen genomen en door de Turkse overheid aan Frankrijk uitgeleverd. Daar werd hij verschillende keren ondervraagd door de binnenlandse veiligheidsdiensten (DGSI).

Geffroy maakte deel uit van de entourage van de broers Jean-Michel en Fabien Clain, twee van de belangrijkste Franse kaderleden van IS die nog in leven zijn en op de vlucht zijn voor het Franse gerecht. De broers waren binnen de Islamitische Staat verantwoordelijk voor de propaganda. Beide zijn bekend omdat ze in november 2015 in naam van IS de aanslagen in Parijs opeisten.

De ‘leeuwen van het Kalifaat’

Volgens Geffroy zouden het de broers Clain zijn die een plan hadden ontwikkeld waarbij de befaamde ‘leeuwen van het Kalifaat’ in Europa zouden worden ingezet om er aanslagen te plegen. Die ‘leeuwen’ werden in door IS bezette gebieden bij hun ouders weggehaald en aan een spartaans trainingsregime onderworpen in Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. De kinderen waren tussen de 5 en de 18 jaar oud.

Of het project ooit de operationele fase is ingetreden valt moeilijk te achterhalen, al vermoedt Geffroy van wel: “Wanneer de Clains zeiden dat ze iets zouden doen, gebeurde het ook.”

Bedoeling was om de kinderen op te leiden en ze naar Europa te sturen om er zelfmoordaanslagen te plegen eens de puberteit voorbij. Op die manier wilde de Islamitische Staat vermijden dat ze geïdentificeerd zouden kunnen worden aan de hand van gezichtsherkenningssoftware.

Nog volgens Geffroy had Jean-Michel Clain zijn 16-jarige zoon Othman aan het hoofd van het project geplaatst. De jongen was verantwoordelijk voor de rekrutering van potentiële kindsoldaten. IS zou daarvoor vooral rekruteren onder weeskinderen en onder kinderen van vaders die in de strijd gesneuveld waren en opgroeiden geïndoctrineerd met een ideologie van haat tegenover de westerse coalitie en Europa.

Franse kinderen executeerden Syrische gevangen

De DGSI vermoedt dat een dertigtal Franse minderjarigen concreet heeft deelgenomen aan de activiteiten van de IS. Drie van hen (een kind van 8 en twee van 12) werden gefilmd terwijl ze Syrische gevangenen executeerden.

Een ander project van de broers Clain bestond er volgens Geffroy uit om op het Franse platteland – “waar geen camera’s zijn” – een reeks kleinere aanslagen te plegen, “vooral om paniek en angst onder de plattelandsbevolking te zaaien”. Spijtoptant Geffroy weet ook nog te melden dat IS drones inzette, geladen met chemische producten. Die toestellen werden gebruikt tegen het Syrische Bevrijdingsleger, volgens de Fransman met wisselend succes. 

Jonathan Geffroy riskeert 30 jaar cel voor bendevorming en terroristische activiteiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20