Woensdag start in Parijs het proces van de aanslagen van 13 november 2015, het wordt de grootste Franse rechtszaak ooit

Woensdag 8 september begint in Parijs het proces van de aanslagen van 13 november 2015. Het wordt de grootste rechtszaak ooit in Frankrijk georganiseerd. Ze zal naar verwachting 8 maanden duren. Op 10 november zal de voormalige Franse president François Hollande zijn getuigenis afleggen.

Op die fatale dag vonden in het 10e en 11e arrondissement van de Franse hoofdstad vijf aanslagen plaats. Een zesde aanslag werd gepleegd in de voorstad Saint-Denis. Bij de aanslagen vielen in totaal 131 doden en meer dan 352 gewonden. De meeste slachtoffers (89) vielen in de concertzaal Bataclan, waar de Amerikaanse band Eagles of Death Metal een optreden gaf. Het was de terreurbeweging Islamitische Staat die de aanslagen opeiste.

De debatten zullen plaatsvinden voor het bijzondere assisenhof van Parijs. Tot 25 mei 2022 zijn ten minste 145 procesdagen gepland. Het onderzoeksdossier telt een miljoen bladzijden en er zijn 330 advocaten bij betrokken. Ruim 1.765 personen van 20 verschillende nationaliteiten hebben zich als burgerlijke partij aangesloten.

Voor dit monsterproces is in het gebouw van het Palais de Justice in Parijs, op het Ile de la Cité, een rechtszaal van 700m2 gebouwd.  Het proces zal met acht camera’s worden gefilmd en wordt deel van de audiovisuele archieven van het gerechtelijk apparaat. In 17 aangrenzende zalen zullen de zittingen rechtsreeks worden uitgezonden. Ook de slachtoffers zullen van thuis uit, via een beveiligde webradio, de zittingen kunnen volgen.

Foto: Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM

Salah Abdeslam

Een van de hoogtepunten van het proces wordt het verhoor van Salah Abdeslam, het enige lid van het acht terroristen tellende commando dat nog in leven is.  Zes kwamen om door eigen toedoen, een zevende werd door de politie doodgeschoten. Abdeslam slaagde erin te vluchten, maar werd op 18 maart 2016 gearresteerd in Molenbeek.

Zijn verhoor is gepland voor 13 en 14 januari 2022. Abdeslam was bevriend met Abdelhamid Abaaoud, de operationele leider van het commando. Om nog onbekende redenen liet Abdeslam op de avond van 13 november 2015 zijn explosievengordel achter. Sindsdien zwijgt hij systematisch ten overstaan van rechters. Ook tijdens zijn proces in Brussel in 2018, waar hij tot twintig jaar cel werd veroordeeld omdat hij in 2016 op politieagenten had geschoten, hield Abdeslam er het zwijgen toe. In Parijs riskeert hij levenslange gevangenisstraf.

Naast Abdeslam zal nog over 14 medeplichtigen worden geoordeeld. Het gaat om mensen die niet aan de aanslagen deelnamen, maar betrokken waren bij de voorbereiding ervan. Nog eens vijf medeplichtigen zijn ondertussen naar wordt vermoed omgekomen, terwijl men van een het spoor bijster is.

Meer