Primeur voor het tennis: Roger Federer best betaalde sportvedette van de wereld

De Zwitserse tennisspeler Roger Federer was het voorbije jaar de best betaalde sportbeoefenaar van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse magazine Forbes. Federer (38) haalde het voorbije jaar uit zijn sportactiviteiten en sponsoring in totaal een inkomen van 95,5 miljoen euro. Het was trouwens de eerste keer dat een tennisspeler de wereldwijde ranglijst aanvoert.

Vorig jaar eindigde Federer pas op een vijfde plaats. Hij kon het voorbije jaar echter volop profiteren van zijn nieuwe sponsorcontract met het Japanse kledingmerk Uniqlo. Die overeenkomst levert Federer jaarlijks een inkomen van 27 miljoen euro op.

Het contract met Uniqlo werd afgesloten voor een periode van tien jaar. John Jay, topman van het Japanse bedrijf, merkt daarbij op ervan overtuigd te zijn dat de grootste impact van Federer nog moet komen.

Voetbal

Voetballer Cristiano Ronaldo eindigde met een inkomen van 94,5 miljoen euro op een tweede plaats. Daarmee liet de Portugese aanvaller van Juventus Turijn zijn eeuwige rivaal Lionel Messi nipt achter zich. Messi – bij de vorige editie nog de best betaalde sportman van de wereld – stond met een bedrag van 93,6 miljoen euro op de derde plaats.

De top vijf bestond verder uit voetballer Neymar da Silva (86 miljoen euro) en basketter LeBron James (79,4 miljoen euro). In de top tien waren verder de basketters Stephen Curry (67 miljoen euro) en Kevin Durant (57,5 miljoen euro), golfer Tiger Woods (56 miljoen euro) en de American football-spelers Kirk Cousins (54,5 miljoen euro) en Carson Wentz (53,2 miljoen euro) terug te vinden.

‘Voetbalsterren zoals Messi en Ronaldo hebben door de coronacrisis salaris moeten inleveren,’ zegt Kurt Badenhausen, hoofdredacteur bij Forbes. ‘Dit heeft de weg vrijgemaakt voor een tennisser om voor de eerste keer in de geschiedenis de best betaalde atleet ter wereld te worden. Roger Federer is voor bedrijven ook een perfecte partner.’

Osaka

Bij de vrouwen ging de titel van best betaalde atlete naar de Japanse tennisspeelster Naomi Osaka. Zij eindigde in de algemene rangschikking met een bedrag van 34,3 miljoen euro op een 29ste plaats.

Daarmee beëindigde Osaka ook de dominantie van haar Amerikaanse collega Serena Williams, die gedurende vier jaar op rij de best betaalde vrouwelijke sportvedette van de wereld was. Het voorbije jaar verdiende Williams nog een bedrag van 33 miljoen euro. Osaka en Williams waren in de top honderd de enige vrouwen.

Het basketbal was met 35 vermeldingen de best vertegenwoordigde sporttak in de top honderd. Op de tweede plaats stond het American football met 31 spelers, gevolgd door het voetbal (14), het tennis (6), het boksen en de gevechtskunsten (5), het golfen (4) en de autosport (3). Baseball en cricket kregen elk één vermelding.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20