New York verdringt Londen als sporthoofdstad van de wereld

New York was het voorbije jaar de meest belangrijke sportstad van de wereld. Daarmee duwt de Amerikaanse metropool de Britse hoofdstad Londen naar de tweede plaats. Dat blijkt uit een ranglijst van consulent Burson Cohn & Wolfe (BCW).

Het bureau stelt sinds acht jaar een rangschikking op met de belangrijkste sportsteden van de wereld. De eerste zeven edities hadden telkens Londen als lijstaanvoerder. De Britse hoofdstad heeft volgens de onderzoekers echter een aantal belangrijke evenementen verloren, waardoor haar status als een centrum van de wereldwijde sport werd ondermijnd.

Olympische Spelen

Burson Cohn & Wolfe (BCW) houdt in zijn rangschikking rekening met het aantal evenementen en de grote sportclubs die de steden hebben. Er wordt ook gekeken naar de ruchtbaarheid die de locaties in sportmiddens genieten.

Daarvoor kijken de onderzoekers onder meer naar de links tussen de steden en sportcontent op blogs, sociale mediaplatformen en websites. De top tien van vorig jaar bestond verder uit Parijs, Los Angeles, Lausanne, Tokio, Barcelona, Manchester, Toronto en Madrid.

‘Steden die in verband staan met Olympische Spelen kunnen op een goede rangschikking rekenen,’ zeggen de onderzoekers. ‘Dat is onder meer het geval met Tokio, waar deze zomer de Olympische Zomerspelen worden georganiseerd. Datzelfde geldt voor Parijs, waar het evenement over vier jaar is gepland. Er zijn in de top tien trouwens zes Olympische steden – ook Londen, Los Angeles, Barcelona en Lausanne – terug te vinden.’

‘Ook de aanwezigheid van een belangrijke sportclub kan een stad een hogere rangschikking bezorgen,’ zeggen de onderzoekers nog. ‘Dat geldt onder meer voor Manchester, Barcelona en Madrid. Grote sportcompetities kunnen de steden aanzienlijke inkomsten bezorgen. Nog belangrijker is echter dat belangrijke sportclubs een gigantische promotie voor hun steden kunnen betekenen.’

Esports

Een speciale vermelding hebben de onderzoekers voor de Deense hoofdstad Kopenhagen. ‘De stad heeft zich immers op esport-evenementen toegespitst om talent voor zijn hoogtechnologische arbeidsmarkt aan te trekken,’ zeggen ze.

De onderzoekers wijzen er nog op dat Londen een aantal belangrijke sportevenementen heeft verloren. Onder meer de ATP Finals van het internationale tennis verdwijnen na dit jaar uit de Britse hoofdstad. Ook de Europese wedstrijden van het Amerikaanse basketbal zijn van Londen naar Parijs overgeheveld.

Grote bokswedstrijden kiezen eveneens eerder voor de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. Londen heeft wel een aantal vooraanstaande voetbalclubs, maar New York is met de Yankees (baseball), Rangers (ijshockey), Knicks (basketbal) en Red Bulls (voetbal) in een brede waaier van disciplines vertegenwoordigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20