Energietransitie onder druk: ook prijzen van apparatuur voor zonnepanelen blijven stijgen

Twee belangrijke producenten van apparatuur voor zonne-energiesystemen hebben deze week hun prijzen verhoogd. Een haperende productieketen (en de daaruit voortvloeiende stijgende kosten van polysilicium, een basismateriaal bij de productie van zonnepanelen) wordt aangehaald als de oorzaak.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese export van materiaal voor de productie van zonne-energie is dit jaar sterk gestegen. Vooral naar ons continent, overigens, omdat Europese landen proberen hun energietransitie op te voeren om hun afhankelijkheid van Russische energie versneld te verminderen. In mei bedroeg de totale Chinese uitvoer van dergelijke apparatuur zo’n 4,2 miljard euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Fabriekssluitingen

De zonnecelmaker Tongwei en de zonnepanelenfabrikant Longi, beide Chinese bedrijven, hebben hun prijzen opgedreven nadat de kosten van polysilicium in de afgelopen twee maanden zijn toegenomen. Dat meldt de nieuwssite Bloomberg.

Tongwei verhoogde maandag de prijzen voor zonnecellen met 3,2 procent tot 4,1 procent, afhankelijk van hun grootte. Longi verhoogde dinsdag dan weer de prijzen van zijn wafers, de dunne plaatjes puur silicium die de kern vormen van de elektrische stroom in de zonnecel, met 3,3 procent tot 4,3 procent.

De prijsverhogingen kwamen nadat de prijs van polysilicium, het belangrijkste materiaal voor beide producten, sinds half mei met 15 procent is gestegen. Aan de basis hiervan liggen dan weer fabriekssluitingen vanwege ongelukken en voor gepland onderhoud.

Recordprijzen van fossiele brandstoffen

De hogere kosten zijn de vraag beginnen drukken, vooral voor reusachtige zonne-energieparken op nutsschaal in China, die prijsgevoelig zijn, merkt Bloomberg op.

Toch geven de prijsverhogingen van voornoemde Chinese bedrijven aan dat er nog steeds kopers zijn die bereid zijn die hogere tarieven te betalen. Zeker tegen de achtergrond van de recordhoge prijzen van fossiele brandstoffen, zoals steenkool en aardgas, dit jaar.

“Het vermogen van wafer-makers zoals Longi om de prijsnoteringen van hun producten te verhogen impliceert ook een sterke vraag”, schrijft Dennis Ip, een analist bij Daiwa Capital Markets, in een onderzoeksnota.

Tekort houdt aan “tot het einde van het kalenderjaar”

Het tekort aan silicium voor de productie van zonnepanelen zal volgens het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink tot het einde van het kalenderjaar aanhouden. Daarover berichtte het Nederlandse Solar Magazine al een paar maanden geleden.

“Doordat landen nieuwe klimaatdoelen vaststellen met 0 uitstoot voor de periode 2050-2060 groeit de vraag naar hernieuwbare energie fors”, betoogt PV InfoLink-onderzoeker Albert Hsieh tegenover Solar Magazine. “De wereldwijde vraag naar zonnepanelen zal dit jaar meer dan 230 gigawattpiek bedragen. De sterke vraag wordt grotendeels gedreven door China, maar tegelijkertijd versnelt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne Europa’s behoefte om zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen.”

Concreet, over polysilicium, laat het onderzoeksbureau het volgende optekenen: “Sinds de tweede helft van 2020 stijgen de polysiliciumprijzen. In combinatie met een onevenwichtige capaciteit in de toeleveringsketen en China’s dual control policy – het beleid dat doelen stelt voor het totale energieverbruik en de energie-intensiteit – bereikten de prijzen van polysilicium in 2021 een hoogtepunt van 42 Amerikaanse dollar per kilogram.”

Hsieh raamt dat de productie van polysilicium in 2022 ongeveer 858.000 ton zal bereiken, voldoende om 314 gigawattpiek aan zonnepanelen te fabriceren. “Aangezien het echter zo’n 6 maanden duurt voordat nieuwe polysiliciumproductiecapaciteit volledig online is, zal het echte aanbod niet snel groeien”, klinkt het.

CCP

Overigens baart de Chinese dominantie op de wereldwijde zonnepanelenmarkt het Internationaal Energieagentschap (IEA) grote zorgen. De organisatie beklemtoont in een recent rapport dat mogelijk de hele toeleveringsketen door China wordt beïnvloed, en laakt die toenemende machtsconcentratie. Dat laatste kan namelijk neerkomen op totale marktcontrole voor de CCP, de Chinese Communistische Partij van Xi Jinping.

(as)

Meer