Prijzen gerecycleerd plastic swingen de pan uit

De prijzen voor gerecycleerd plastic hebben op een jaar tijd een verdubbeling gekend. Het product heeft daarbij, onder invloed van de krimpende voorraden, een nieuw recordniveau bereikt. Dat blijkt uit een rapport van analist Independent Commodity Intelligence Services (Icis).

Maar dit gegeven blijkt uiteindelijk een bedreiging te vormen voor de duurzame doelstellingen die in de sector van de consumptiegoederen en drankenproducenten naar voor worden geschoven.

Prijsstijgingen

“De prijzen van tweedehands polyethyleentereftalaat (PET) in Europa zijn sinds januari vorig jaar met 103 procent tot 1.690 euro per ton gestegen, naarmate producenten van huishoudelijke artikelen, voeding, drank en kleding grotere voorraden van de producten opeisen”, merken de analisten op.

“Een aantal grondstoffen werden zelfs met snellere prijsstijgingen geconfronteerd. Bij sommige producten was er sinds januari vorig jaar sprake van ruimschoots een verdrievoudiging. Ook de Amerikaanse prijzen voor gerecycleerd plastic zijn enorm gestegen. De kosten van gerecycleerde pet-grondstoffen overtroffen recent zelfs de prijzen van nieuwe producten.”

De fabrikanten van dranken worden voor het eenmalig gebruik van plastic steeds vaker bekritiseerd. Hun flessen zijn anderzijds de belangrijkste grondstof voor gerecycleerd plastic.

Duurzaamheid

“Vele fabrikanten streven ernaar om tegen het midden van dit decennium in hun verpakkingen minstens 25 procent gerecycleerde producten te verwerken, volgens de doelstellingen die door de Europese Unie zijn opgelegd. Een aantal partijen hebben zichzelf ook hogere doelen gesteld.”

De analisten waarschuwen dat de hoge prijzen en het beperkte aanbod de inspanningen van de bedrijven op het gebied van duurzaamheid zouden kunnen hinderen. “Vele projecten liggen stil en het gebruik van gerecycleerde kunststoffen is echt met een vertraging geconfronteerd.”

“Het aanbod van gerecycleerd plastic blijft momenteel ver onder het niveau van de vraag. De recyclage-industrie kan immers niet snel genoeg voldoende volumes genereren.”

Een aantal vertegenwoordigers van de sector heeft inmiddels de Europese Commissie gevraagd bij de toegang tot gerecycleerde flessen toegang te krijgen.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.