Noorse premier: “Prijsplafond op aardgas zou het fundamentele probleem, dat er te weinig gas is in Europa, niet oplossen”

Een prijsplafond op aardgas, een van de maatregelen die in EU-kringen wordt overwogen om de energiecrisis het hoofd te bieden, gaat niet de verhoopte verlichting brengen. Dat denkt de premier van grote gasleverancier Noorwegen, Jonas Gahr Støhr. De Noren zeggen wel open te staan voor andere voorstellen.

Waarom is dit belangrijk?

Nu Moskou de gasleveringen door de Nord Stream 1-pijpleiding voor onbepaalde tijd heeft stopgezet, is Noorwegen de grootste leverancier van aardgas aan landen van de Europese Unie geworden.

Vrijdag kwamen de energieministers van de verschillende lidstaten van de Europese Unie bijeen om de energiecrisis te bespreken. Sommige energieministers, onder meer de Belgische en de Italiaanse, hebben de Europese Commissie gevraagd een plafond voor aardgasprijzen in te voeren. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal woensdag in haar ‘State of the Union’ de exacte maatregelen van het statenverband bekendmaken.

Noorse terughoudendheid

Een maximumprijs “zou het fundamentele probleem, namelijk dat er te weinig gas is in Europa, niet oplossen”, zei echter Noors premier Gahr Støhr, die vandaag een ontmoeting had met von der Leyen om het nijpende gastekort te bespreken. Dat schrijft de zakensite Business Insider.

De Noorse terughoudendheid ten aanzien van een prijsplafond zou dus een grote klap kunnen betekenen voor de EU, die paal en perk wil stellen aan de torenhoge gasprijzen. Sinds het Europese politieke leiderschap marktinterventie overweegt, zijn de prijzen weliswaar gedaald, maar ze zijn nog steeds meer dan drie keer hoger dan vorig jaar.

Maar wélk gas?

Hoewel een meerderheid van de EU-lidstaten zo’n maximumprijs dus ziet zitten, was er bij het treffen van de Europese energieministers geen duidelijkheid wélk gas daarbij zou geviseerd worden. Gaat het over aardgas uit een pijplijn, al het geïmporteerde gas, of de prijs van lng (vloeibaar aardgas)?

Een voorstel van Commissievoorzitter von der Leyen dat vorige week voor de meeste opschudding zorgde, betrof alleen een bovengrens voor de Russische gasprijzen. Maar dat idee werd vrijdag door de Europese ministers niet gehandhaafd.

Experten zijn erg sceptisch over de doelmatigheid van zo’n prijsplafond voor uit Rusland geïmporteerd gas. “Wat Rusland niet verkoopt aan Europa wordt verkocht aan India en China die hierdoor minder zullen aankopen bij bijvoorbeeld Qatar. Hierdoor kan Qatar meer verkopen aan Europa. India en China krijgen een korting van Rusland en Europa betaalt een hoge prijs aan Qatar”, stelt Johan Albrecht, professor milieu-economie aan de UGent, in een reactie aan onze redactie.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.