De energieprijzen bereiken al maanden recordhoogten, en nu worden ook voedsel en meststoffen schaarser: voor de president van de Wereldbank is een wereldwijde recessie onvermijdelijk.
“Als je naar het globale bbp kijkt (…) is het moeilijk te zien hoe je een recessie kunt vermijden”, zei David Malpass, president van de Wereldbank, op een evenement van de Amerikaanse Chamber of Commerce. Dat meldt het persagentschap Reuters. Hij zei niet wanneer het globale bbp zou beginnen dalen. De oorzaken van de toekomstige inzinking zijn niettemin voor hem duidelijk: de oorlog in Oekraïne en het effect daarvan op de energieprijzen, en de beschikbaarheid van levensmiddelen en meststoffen.
“Het idee van een verdubbeling van de energieprijzen alleen is voldoende om een recessie te veroorzaken”, zei hij. Op een bepaald ogenblik zijn de prijzen van brandstof, elektriciteit of gas zo hoog dat zij de vraag drukken, en mensen minder gaan verbruiken, bedrijven minder beginnen te produceren, en de gehele economische activiteit dus vertraagt.
Stroomversnelling
Malpass gaf geen cijfermatige schatting van de omvang van de recessie. Maar hij noemde wel verschillende zaken die ze in een stroomversnelling zullen brengen:
- De inkrimping van de Russische en Oekraïense economieën omwille van de oorlog.
- De groeivertraging en inflatie in de Verenigde Staten.
- De Duitse economie, de op drie na grootste ter wereld en de economische motor van de EU, die aan het vertragen is.
- In het eerste kwartaal van 2022 werd een daling ternauwernood vermeden, met een bbp-groei van 0,2 procent, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2021.
- In dat vierde kwartaal was, in vergelijking met het derde, een daling met 0,3 procent genoteerd, maakte het land dinsdag bekend.
- Volgens de bestuursvoorzitter is de reden van de vertraging ook daar de stijging van de energieprijzen.
- De “sterke” groeivertraging die er volgens Malpass zit aan te komen in China, de op een na grootste economie, vanwege de pandemie, de inflatie, en de crisis in de onroerend-goedsector.
Nog somberder
Overigens zullen ontwikkelingslanden het hardst door de recessie worden getroffen, voorspelde Malpass, omdat zij nog kwetsbaarder zijn voor de stijgende energie-, meststoffen- en voedselprijzen.
In april heeft de Wereldbank haar raming van de mondiale groei van het bbp voor 2022 verlaagd van 4,1 tot 3,2 procent. De woorden van de bestuursvoorzitter doen vermoeden dat de volgende raming een nog somberder beeld zal schetsen.
(lb)