Premier League steunt nu vooral op internationale televisierechten

De Engelse Premier League zal de volgende drie seizoenen een bedrag van 10,5 miljard pond aan televisierechten ontvangen. Dat blijkt uit een rapport van de Britse krant The Times. Opgemerkt wordt daarbij dat voor de eerste keer in de geschiedenis de internationale rechten het grootste deel van de inkomsten zullen vertegenwoordigen.

“Om de wedstrijden van de Engelse Premier League de volgende drie seizoenen op de binnenlandse markt te kunnen uitzenden, betalen mediabedrijven een bedrag van 5,1 miljard pond”, benadrukt The Times. “Internationale overeenkomsten zullen echter een som van 5,3 miljard pond aanbrengen. Dat is 30 procent meer dan tijdens de vorige cyclus.”

Unicum

“Het is de allereerste keer dat de meerderheid van de inkomsten zal worden gegenereerd door contracten voor de uitzending van de Engelse voetbalwedstrijden in andere landen”, beklemtoont de krant nog. “Met dat buitenlandse succes vormt de Premier League in het wereldwijde voetbal een unicum.”

“Geen enkele andere binnenlandse competitie komt ook nog maar enigszins in de buurt van een dergelijke verdeling van de inkomsten. In alle andere landen blijven de binnenlandse media de grootste bron van de televisierechten.”

Het is volgens de analisten ook de eerste keer in de geschiedenis dat de Premier League voor een cyclus van drie seizoenen in totaal meer dan 10 miljard pond kan opstrijken.

The Times meldt daarbij nog dat de winnaar van de Premier League volgend seizoen een beloning van 176 miljoen pond zal kunnen opstrijken, tegenover een bedrag van 153 miljoen pond dit seizoen. Ook voor de laatste plaats in de hoogste reeks van het Engelse voetbalkampioenschap wordt het prijzengeld daarbij van 97 miljoen pond naar 106 miljoen pond opgetrokken.

Solidariteit

Gesteund door deze financiële garanties, heeft de Premier League aan de clubs te kennen gegeven dat er nu met de English Football League (EFL) – beheerder van de drie lagere afdelingen van het Engelse voetbal – gesprekken kunnen worden gestart over solidariteitsbetalingen.

Daartoe behoren ook de zogenaamde parachutebetalingen, waarbij degraderende clubs toch nog een extra bedrag toegewezen krijgen om het verlies aan inkomsten gedeeltelijk te helpen opvangen.

Dat zal echter ook afhankelijk zijn van de beslissingen die de Britse regering over zijn nationale voetbalcompetities zal nemen. De Britse overheid heeft immers een evaluatie over de competitie laten maken.

Daarin wordt onder meer aangestuurd op een onafhankelijke regulator, terwijl men tevens de Premier League zou willen aanzetten om zijn solidariteitsbetalingen aan de lagere divisies te verhogen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20