Premier De Croo bezoekt Estland om “steun te tonen”

Het heeft een tijdje geduurd, maar de Vivaldi-coalitie werkt nu toch een symbolisch steunbezoek af aan Oost-Europa. Daarbij geen bezoek aan Kiev, wat onder meer Mark Rutte, de Nederlandse premier, Emmanuel Macron, de Franse president, en Boris Johnson, de Britse premier, wel al deden. De Belgische regering stelt zich immers bijzonder voorzichtig op.

  • Premier De Croo, kan vandaag even de kopzorgen rond zijn eigen coalitie thuis vergeten, hij is op werkbezoek in Estland: de thuisbasis van de liberale eerste minister Kaja Kallas, een oude bekende van De Croo in de liberale ALDE-familie. De charismatische Kallas vergezelt De Croo op het bezoek aan de luchtmachtbasis van Ämari.
  • In Estland heeft België immers militairen en vier F-16’s zitten, die mee vanop Ämari in het kader van een NAVO-missie het Baltische luchtruim bewaken. “Een teken van solidariteit en eenheid tussen NAVO-bondgenoten. Vandaag meer dan ooit belangrijk”, zo stelde De Croo bij zijn bezoek.
  • België speelt er een belangrijke rol: sinds december vorig jaar voeren de Belgen het commando van de missie Baltic Air Policing (BAP). Daarbij staan F-16’s permanent klaar om in minder dan 5 minuten te kunnen opstijgen om het luchtruim van de drie Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen te verdedigen. Al van bij de start van die missie zijn er permanente spanningen met de Russen, die graag af en toe provoceren.
  • Dat de NAVO die taak op zich neemt, is niet symbolisch: de drie landen hebben niet genoeg luchtmachtcapaciteit om dat zelf te kunnen doen. België was het eerste land dat 18 jaar geleden al meteen F-16’s stuurde.
  • Recent lanceerde Kallas een oproep aan de andere EU-lidstaten om meer solidair te zijn naar aanleiding van de Russische dreiging. Want terwijl onder meer de VS en het VK forse taal spraken, en de veiligheid garandeerden in woorden en daden, door meer militairen te sturen, hielden Frankrijk en Duitsland een voorzichtigere koers aan.
  • Duitsland stuurde wel bijkomend 300 militairen naar Polen. Voor België is er tot nu toe geen sprake van geweest om meer militairen of materiaal te sturen: de Belgische buitenlandpolitiek zit helemaal in het kielzog van de Fransen, waar president Emmanuel Macron deze week een bezoek aan Moskou afwerkte. Vermoedelijk stelt Kallas straks toch de vraag aan De Croo, wat België extra kan doen.
  • Overigens is het nog onduidelijk of het diplomatisch offensief van Macron enige vruchten heeft afgeworpen. De Russiche president Vladimir Poetin sprak van “ideeën” om de crisis te ontmijnen, maar concreet werd het niet. 
Meer