NAVO-topman Jens Stoltenberg wordt voorzitter centrale bank Noorwegen

Na zijn mandaat als secretaris-generaal van de NAVO zal Jens Stoltenberg de functie innemen als voorzitter van de Noorse centrale bank (Norges Bank). Stoltenberg zal nog tot september zijn functie bij de NAVO uitzitten, dan loopt zijn mandaat af. De 62-jarige Noor was sinds 2014 de topman van het militaire bondgenootschap.

Brussel ruilen voor Oslo

Na acht jaar als secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap, kondigt de Jens Stoltenberg aan dat hij in september Brussel vaarwel zegt. De sociaaldemocraat ruilt zijn functie bij de Verdragsorganisatie voor een positie aan de top van de Noorse centrale bank. Stoltenberg had in december al bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelde voor die functie.

Als voorzitter van de centrale bank zal Stoltenberg voortaan de Noorse rentevoeten bepalen, de financiële stabiliteit van de Noorse Kroon garanderen en het gigantische pensioenfonds van de centrale bank beheren. Het internationale investeringsfonds van Norges Bank – ook bekend als het staatsoliefonds – is sinds 2011 een van de grootste staatsfondsen ter wereld en beheert zo’n 1.400 miljard dollar.

Dat Stoltenberg nu aan het hoofd van het monetaire beleid in Noorwegen komt te staan, stoot op kritiek vanuit de oppositiebanken in Oslo. Stoltenberg heeft er namelijk een lange carrière bij de sociaaldemocratische partij op zitten, en was zelfs premier van Noorwegen van 2000 tot 2001 en van 2005 tot 2013. Critici maken zich daarom zorgen dat Stoltenberg te nauwe banden heeft met de politiek om een neutraal beleid te kunnen voeren.

Delicaat moment

Het vertrek van Stoltenberg wordt aangekondigd op een delicaat moment voor de NAVO. Nu het conflict tussen Rusland en Oekraïne oplaait, is de belangstelling voor de NAVO op zijn hoogste niveau sinds het einde van de Koude Oorlog.

Hoewel de zetel aan de top van Norges Bank vanaf maart vrij komt, zal Stoltenberg zijn ambt bij de NAVO uitzitten tot september. Naar alle verwachting zal hij in december het werk opnemen bij de centrale bank. Tot die tijd zal huidig vervangend voorzitter van Norges Bank Ida Wolden Bache het monetaire beleid van Noorwegen in de juiste banen proberen leiden.

In juni zal op een NAVO-top in Madrid een opvolger voor Stoltenberg aangeduid worden.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.