Secretaris-generaal van de NAVO wil de volgende voorzitter worden van de Noorse centrale bank

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft zich kandidaat gesteld om de volgende voorzitter te worden van Norges Bank.

Stoltenberg is nu officieel in de running voor het voorzitterschap van de Noorse centrale bank. Dat heeft de ministerie van Financiën dinsdag bevestigd. Stoltenberg en zijn belangrijkste rivaal voor de job, de vicegouverneur van de Norges Bank Ida Wolden Bache, zeiden beiden door het ministerie te zijn aangemoedigd om te solliciteren.

Op vraag van het ministerie van Financiën

“Het ministerie van Financiën nam in november contact met mij op en vroeg of ik wilde overwegen te solliciteren voor de functie. Dat heb ik nu gedaan en dit is een baan waarvoor ik zeer gemotiveerd ben”, zei Stoltenberg aan het persagentschap NTB.

In datzelfde interview zei Stoltenberg wel dat hij eerst zijn termijn bij de NAVO, die tot eind september 2022 loopt, zal moeten uitzitten.

Stoltenberg, econoom van opleiding, was premier van Noorwegen van 2000 tot 2001 en van 2005 tot 2013, voordat hij het jaar daarop secretaris-generaal van de NAVO werd. Hij is ook minister van Financiën geweest.

Zoals we hierboven al hebben vermeld, is Wolden Bache de belangrijkste concurrent van Stoltenberg. Zij is de enige vrouw van de 22 sollicitanten. “Ik heb gesolliciteerd voor de functie van voorzitter van de centrale bank, na een gesprek met het ministerie van Financiën. Als vicegouverneur heb ik een goed overzicht van wat de functie inhoudt, en ik ben dan ook enorm gemotiveerd”, schreef ze in een persverklaring.

Eerste vrouwelijke voorzitter

Net zoals bij de andere centrale banken zal de voorzitter van Norges Bank onder meer het monetaire beleid moeten uitstippelen. De voorzitter moet ook toezicht houder op het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste ter wereld met een vermogen van 1,4 biljoen dollar.

Indien Wolden Bache de nieuwe voorzitter van de Norges Bank wordt, zal zij de eerste vrouwelijke voorzitter zijn sinds de oprichting van de centrale bank meer dan 200 jaar geleden.

Oeystein Olsen, de huidige gouverneur, die in januari 70 wordt, kondigde dit jaar aan dat hij eind februari zal aftreden, 10 maanden voor het verstrijken van zijn tweede termijn van zes jaar.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20