Premie elektrische wagen blijft maar één jaar bestaan

Na een scherp advies van de Raad van State was het aan Lydia Peeters (Open VLD), minister van Mobiliteit, om de premie voor elektrische wagens aan te passen. Na wat getrouwtrek heeft ze haar coalitiepartners kunnen overtuigen om de aangepaste premie goed te keuren. In plaats van drie zal die nog maar één jaar geldig zijn.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Terugblik: De Raad van State was van mening dat premie in strijd was met het gelijkheidsbeginsel.

 • De regering had dit jaar een budget van 20 miljoen euro voorzien. Aangezien mensen die een nieuwe elektrische wagen (van maximaal 40.000 euro) kopen, recht hebben op een tegemoetkoming van 5.000 euro, zouden slechts 4.000 bestuurders zo’n premie krijgen. Sommige landgenoten dreigen dus uit de boot te vallen. Er is ook een regeling uitgewerkt voor mensen die een tweedehandswagen kopen.
 • Peeters had de voorbije dagen al enkele voorstellen gedaan, maar ze botste steeds op een “njet” van haar coalitiepartners, en in het bijzonder N-VA. Zou wou ze bijvoorbeeld de budgetten voor de komende jaren gebruiken om de premies te betalen.

Slechts één jaar geldig

In het nieuws: Nu is er dus beslist om de premie enkel dit jaar toe te kennen.

 • “Het is aan de volgende Vlaamse regering om te bepalen wat er in de toekomst zal gebeuren”, klinkt het nog bij het kabinet-Peeters.
 • Peeters benadrukt in het persbericht dat “het doel van de nieuwe premie voor de aankoop van zero-emissiewagens erin bestaat om de transitie naar zero-emissiemobiliteit verder te stimuleren bij particulieren voor wie de prijsdrempel vandaag nog te hoog is in vergelijking met een wagen op fossiele brandstof.”
 • “Met deze maatregel uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan, willen we de vergroening van het Vlaamse wagenpark een boost geven. Sinds de aankondiging van deze Vlaamse premie is de daling van prijzen van elektrische wagens duidelijk merkbaar ingezet”, voegt de minister eraan toe.
 • Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), die eerder nog pleitte voor de afschaffing van de premie, benadrukt in een reactie dat door de regeling in de tijd te beperken de Vlaamse overheid de komende jaren 53 miljoen kan besparen.

Wat moet je weten?

Enkele details: Hoe kan je de premie aanvragen? En welke wagens komen in aanmerking?

 • Je kan de premie vanaf maandag aanvragen via het elektronisch loket.
 • Die tegemoetkoming geldt voor zero-emissiewagens die worden ingeschreven vanaf 1 januari 2024 en die ten vroegste besteld werden op 25 september 2023.
 • Het gaat om zero-emissievoertuigen die behoren tot de categorieën M1, N1, L7e-C, en om zowel tweedehandswagens als nieuwe voertuigen.
  • De regering legt wel extra voorwaarden op voor wie een tweedehandswagen koopt. Die mag niet ouder zijn dan drie jaar. Voorts mag het voertuig maximaal acht jaar geleden voor de eerste keer gebruikt zijn.
 • Grote ondernemingen (vzw’s of aanbieders van deelmobiliteit) die nieuwe wagens aankopen kunnen eveneens een premie van 3.000 euro aanvragen.
Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto