Portugal heeft mondmasker dat coronavirus neutraliseert

Een samenwerkingsverband van Portugese bedrijven, wetenschappers en academici zijn erin geslaagd een mondmasker te ontwikkelen dat het coronavirus neutraliseert. Dat schrijft het Spaanse persagentschap EFE.

Het MOxATech-masker wordt geproduceerd door het Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes de Lisboa (iMM). Het is sinds april verkrijgbaar in Portugal. Zijn capaciteit om het virus te neutraliseren is pas de voorbije dagen na een aantal tests bevestigd.

Het mondmasker is een resultaat van een samenwerkingsverband tussen een lokale textielfabrikant, het technologisch centrum CITEVE, het iMM en de universiteit van Minho.

Ook na 50 wasbeurten

Volgens viroloog Pedro Simas (iMM), die de tests coördineerde, hebben de proeven de efficiëntie van het masker in de neutralisering van het virus bevestigd. Zelfs na 50 wasbeurten. Binnen het uur na contact met het textiel wordt de verspreiding van het virus voor 99 procent ongedaan gemaakt.

Ook het gerenommeerde Franse Institut Pasteur (Rijsel) had de antimicrobiologische eigenschappen van het masker tegen het H1N1-virus, het coronavirus en het rotavirus getest.

Het masker bestaat uit verschillende lagen waterdicht en herbruikbaar textiel. Het beschikt ook al over een certificaat van het Franse Direction Générale des Entreprises. Dat certificaat vermeldt een inactivatie van coronapartikels en dat voor 96 procent, zelfs na 50 wasbeurten.

Voorlopig is het masker enkel verkrijgbaar in de winkels van de Portugese keten MO. Online kan het worden besteld voor de ronde som van 10 euro.

Meer