Porsche en Red Bull dicht bij akkoord over samenwerking in Formule 1

De gesprekken tussen autobouwer Porsche en renstal Red Bull Racing over een mogelijke samenwerking verkeren in een vergevorderd stadium. Een akkoord zou al in de maand maart kunnen worden bekendgemaakt. Dat heeft de nieuwssite Autosport.com gemeld.

Er is al langer sprake dat de VW Group mogelijk in de Formule 1 zou stappen. Dat zou gebeuren wanneer de racewagens over vier jaar een nieuwe generatie motoren krijgen. Bij de gesprekken zouden zowel vertegenwoordigers van Porsche als Audi betrokken zijn geweest.

Synthetische brandstoffen

Sinds Honda heeft aangekondigd bij Red Bull Racing af te haken als leverancier van motoren, is de renstal in verband met Porsche gebracht. Red Bull Racing zou in zijn fabriek in Milton Keynes een nieuwe divisie voor motorenbouw creëren.

De gesprekken tussen Red Bull en Porsche lijken volgens waarnemers inmiddels zo ver gevorderd dat er alleen nog een goedkeuring moet volgen van de bestuursorganen van de VW Group. Dat zou al in maart kunnen gebeuren, op voorwaarde dat er geen struikelblokken meer opduiken. Op dat ogenblik zou de terugkeer van Porsche als leverancier van motoren naar de Formule 1 kunnen worden aangekondigd.

Zowel bij Red Bull als Porsche wordt echter over een mogelijk akkoord gezwegen. Red Bull had eerder al laten verstaan met verscheidene partijen gesprekken over een samenwerking te hebben gevoerd. Oliver Blume, chief executive van Porsche, toonde zich eerder al enthousiast over de overstap die de Formule 1 naar synthetische brandstoffen zou maken.

Helmut Marko, adviseur motorsport bij Red Bull, stelde eerder al dat Honda de leveringen van motoren aan de renstal tot het midden van dit decennium zou garanderen. Daarna zou de samenwerking tussen Red Bull en een nieuwe partner, mogelijk dus Porsche, van start kunnen gaan.

Een motorenfabriek bij Red Bull in Milton Keynes zou volgens de waarnemers ook aantrekkelijk kunnen zijn voor Porsche. De vestiging zou flexibiliteit in de ontwikkeling kunnen aanbieden. Daarbij zou een link kunnen worden gelegd met de site van Porsche in Weissach in Duitsland.

Prototypes

Vier jaar geleden kwam Porsche al dicht bij een instap in de Formule 1. Die plannen werden echter geblokkeerd door een beslissing van de Formule 1 om de introductie van nieuwe motoren uit te stellen.

Porsche stopte vier jaar geleden ook met zijn programma voor prototypes in uithoudingsraces (LMP1), waarbij voor een overstap naar de Formule E werd geopteerd. Porsche keert volgend jaar echter terug naar de uithoudingswedstrijden, waar de Duitse constructeur in het hypercar-reeks (LMDh) wil uitkomen.

De analisten merken nog op dat de Formule 1 heel wat inspanningen heeft gedaan om een motorenprogramma te ontwikkelen dat interessant kon zijn voor de VW Group. Daarbij wordt gewag gemaakt van het gebruik van synthetische brandstoffen, terwijl ook een kostenplafond voor de ontwikkeling van motoren wordt ingevoerd.

Onafhankelijk van de gesprekken met Porsche, wordt ook zustermerk Audi met de Formule 1 in verband gebracht. Daarbij wordt gewag gemaakt van een mogelijke samenwerking met McLaren, dat momenteel een collaboratie heeft met Mercedes.

Er werd zelfs gesproken over een overname van McLaren door Mercedes. Dat werd echter ontkend. McLaren voegde er aan toe te willen wachten op een beslissing van de VW Group over een mogelijke activiteit in de Formule 1 vooraleer een mogelijke samenwerking te evalueren.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20