Porsche bouwt eerste fabriek buiten Europa; Shanghai krijgt onderzoekscentrum

De Duitse autobouwer Porsche breidt zijn aanwezigheid in Azië verder uit. De constructeur heeft een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling in de Chinese metropool aangekondigd. Tegelijkertijd wordt ook de bouw van een productielocatie in Maleisië gemeld. Maleisië wordt daarmee het eerste land buiten Europa waar Porsche wagens zal bouwen.

Porsche zweerde lang bij een productie in eigen land, maar vijf jaar geleden werd in Slowakije gestart met de ontwikkeling van het model Cayenne.

Verwachtingen lokale klant

“De onderzoekssite in Shanghai zal Porsche helpen om een beter inzicht in de Chinese klant te verwerven en optimaler op de verwachtingen van het lokale cliënteel te kunnen inspelen”, betoogt de constructeur. “Bovendien zal de site tevens een bijdrage kunnen leveren tot de verbetering van de lokale productontwikkeling.”

De productielocatie in Maleisië moet volgend jaar operationeel worden en zal worden geëxploiteerd in samenwerking met het Maleisische conglomeraat Sime Darby Berhad. De fabriek zal verantwoordelijk zijn voor de eindmontage van de modellen die exclusief voor de lokale markt zijn gemaakt.

“Gelokaliseerde programma’s zorgen ervoor dat onze auto’s en diensten de specifieke behoeften van onze markten buiten Europa weerspiegelen”, beklemtoonde Michael Steiner, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Porsche. “Om dit op de beste manier te kunnen garanderen, is een permanente aanwezigheid vereist.”

Belangrijkste markt

“De uitbouw van een Chinese onderzoekssite onderstreept onze toewijding om te garanderen dat onze auto’s relevant en afgestemd blijven op onze markten”, merkte Steiner verder op.

Ook Porsche China heeft zijn hoofdkantoor in Shanghai, een metropool met 24 miljoen inwoners en tevens de financiële hoofdstad van het land. De Duitse autofabrikant telt nu 136 verkooppunten in China, Hong Kong en Macau.

De meeste verkooppunten zijn geconcentreerd in de zuidoostelijke kuststeden. Ook in de westelijke regio’s heeft Porsche een aantal vestigingen.

Twintig jaar geleden leverde Porsche zijn eerste sportwagens af op het Chinese vasteland. Sindsdien is China de grootste afzetmarkt van de Duitse constructeur geworden. Vorig jaar kon in het land een verkoop van 88.968 exemplaren worden gemeld.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20