“Populariteit Matteo Salvini al over haar piek”

In een aantal peilingen daalt de populariteit van de Lega Nord van Matteo Salvini voor het eerst.

Opiniepeilingen zijn waardevol wanneer ze correct worden gelezen en niet enkel dienen om onze vooroordelen te bevestigen. In dat verband zijn een paar Italiaanse peilingen niet zonder belang: volgens zowel een steekproef van de Huffington Post Italia als van een aantal andere media zou de immense populariteit van de Lega Nord (niets minder dan een verdubbeling sinds de verkiezingen van maart) nu over haar hoogtepunt heen zijn.

Populariteit Lega daalt voor het eerst sinds juni

De Huffington Post publiceerde recent een peiling waarin de Lega van Matteo Salvini (rechts op de foto) nog 29,8% van de stemmen zou krijgen, vergeleken met 30,7% daarvoor en 31,8% op haar hoogtepunt. Dat terwijl de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Luigi De Maio (links) 27,1% van de kiezers zou verleiden, vergeleken met 25,9% daarvoor.

Beide partijen bevinden zich nu binnen de traditionele foutmarge van 3%. (Al gaven andere peilingen de Lega recent nog 34% van de stemmen, dus is het nog even wachten of deze dalende trend zich ook daar verderzet.)

Wittebroodsweken Lega en M5S zijn voorbij

Beide anti-establishmentpartijen behouden samen nog altijd een ruime meerderheid en van enige reëel verzet tegen de regering Conte is dus zeker nog geen sprake. Opvallend, want analisten denken dat de anti-EU-houding van de Italianen inzake de budgetvereisten van de Europese Commissie op korte termijn onhoudbaar is en iemand zal moeten buigen. Dit zal zich dan pas later vertalen in dezelfde opiniepeilingen.

Volgens de laatste prognoses zal de Italiaanse economie ook in 2019 opnieuw teleurstellen en zal het gebrek aan doorgevoerde fiscale hervormingen zich opnieuw manifesteren. Dat zal zich vooral uiten in verhoogde rentevoeten. De Italiaanse Unicredit bank kondigde vorige maand en ondanks de recente contractie van de economische groei toch een verhoging aan van de rentevoet voor haar hypotheekleningen

Dan is er het voortdurend gekibbel tussen beide regeringspartijen over zowat alles. Die partijen worden volgens een reeks Italiaanse opiniemakers enkel nog samengehouden dankzij hun anti-Europees en anti-establishment sentiment. Een wat betwistbare stelling, maar één ding lijkt zeker: de wittebroodsweken tussen de M5S en de Lega zijn voorbij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20