Polen houdt niet van immigranten, maar heeft ze wel nodig

Maaltijdbesteller Uber Eats maakt bij zijn activiteiten in de Poolse hoofdstad Warschau van Indiase fietskoeriers. Hun aanwezigheid is het meest zichtbare kenmerk van de jongste evoluties die de economie van Polen – dat historisch nochtans weinig affiniteit met immigratie heeft gekend – heeft doorgemaakt. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

“Polen maakt een grote verandering door,” beklemtoont de Financial Times. “Een sterke economische groei en de eerste signalen van een inkrimpende bevolking hebben de Poolse werkloosheid tot een absoluut laagterecord geduwd. Het land telt een werkloosheid van 3,5 procent, waardoor over het hele land belangrijke tekorten aan arbeidskrachten moeten worden gemeld.”

“Vele sectoren, van de bouwindustrie tot informatica, slagen er niet meer in hun vacatures in te vullen. Bovendien heeft Polen een relatief lage levensduurte. Daardoor trekt het land, dat lange tijd vooral door emigratie werd gekenmerkt, in toenemende mate immigranten aan.”

Oekraïners

De vacatures op de Poolse arbeidsmarkt werden tot nu toe vooral ingevuld door Oekraïners, die het voorbije jaar 1,7 tijdelijke Poolse werkvergunningen kregen. “Op kleinere schaal is Polen echter ook begonnen met de rekrutering van migranten uit Azië,” aldus nog de Financial Times.

“Dat is een opmerkelijke ontwikkeling in een land dat lange tijd etnisch één van de meest homogene naties van Europa was en waar de regering zich sterk keert tegen het opnemen van vluchtelingen uit Syrië.”

Maciej Witucki, chief executive van rekruteerder Work Service, zegt dan ook dat de tekorten op de Poolse arbeidsmarkt niet langer alleen door Oekraïners kan worden opgevuld. Witucki getuigt dat inmiddels verschillende Poolse ondernemingen in Azië medewerkers proberen te rekruteren.

Het is volgens de Financial Times niet helemaal duidelijk hoeveel werknemers uit Azië werden ingevoerd. De koeriers van Uber Eats zijn immers freelancers die niet officieel in de lijsten van het personeelsbestand worden opgenomen.

Ook over de verschillende nationaliteiten waarin gerekruteerd werd, zijn geen concrete gegevens beschikbaar. Een aantal bronnen gaven tegenover de Financial Times aan dat de immigranten vooral afkomstig zijn uit India, maar ook uit Pakistan, Nepal en Oezbekistan.

Ongenoegen

De meeste buitenlandse arbeidskrachten zeggen door mond-aan-mond reclame over opportuniteiten in Polen te hebben gehoord. Bij de Indiase arbeidskrachten is er vooral sprake van universiteitsstudenten die hun opleiding met een tijdelijke baan combineren.

Polen heeft weliswaar weinig ervaring met immigranten uit andere continenten en er moet worden vastgesteld dat niet iedereen positief staat tegenover het fenomeen van de buitenlandse arbeidskrachten.

“Deze inwijkelingen vervullen geen cruciale economische functies,” werpt Krzysztof Bosak, een politicus van de ultrarechtse partij Ruch Narodowy, op. “Indien elke Poolse burger zelf zijn aankopen in de winkel zou doen, zouden er geen maaltijdbestellers nodig zijn.”

Ook Krystyna Pawlowicz, een ultrarechtse politica binnen de regerende Prawo i Sprawiedliwosc (PiS), wees er eerder al op dat vele Poolse burgers zich door de aanwezigheid van de immigranten bedrogen voelen. Zij wees er immers op dat de partij had beloofd geen migranten of vluchtelingen te zullen toelaten, terwijl in werkelijkheid de grenzen voor buitenlandse arbeidskrachten worden opengezet.

Een aantal Aziatische koeriers van Uber Eats zeggen wel al eens op straat uitgescholden te zijn, maar vaak zou de verbale agressie volgens hen door dronkenschap zijn gestimuleerd. In het algemeen zeggen de buitenlandse werknemers goed bejegend te worden.

Volgens Maciej Witucki zal de toestroom van arbeidskrachten uit India en ook Vietnam echter voorlopig op bescheiden niveau blijven. “Dat zou echter in de toekomst wel kunnen veranderen,” aldus de chief executive van Work Service.

“Bij de Oekraïense werknemers laat 59 procent verstaan uiteindelijk naar Duitsland te willen. Indien Duitsland de toegang tot zijn arbeidsmarkt verder zou versoepelen, zou dan ook een vertrek van de Oekraïners moeten worden verwacht. In dat geval zal Polen zich verplicht zien massaal immigranten uit Azië aan te trekken.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20