Poetin wil westerse software en hardware verbieden om digitale verdediging Rusland te versterken

De Russische Vladimir Poetin zei vrijdag dat het aantal cyberaanvallen op Rusland door buitenlandse “staatsstructuren” flink is toegenomen en dat het land zijn verdediging moet versterken door het gebruik van buitenlandse software en hardware te verminderen.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne zijn de websites van veel staatsbedrijven en nieuwssites het slachtoffer geworden van hackpogingen. Deze aanvallen vinden vaak plaats met het doel om informatie te tonen die haaks staat op de officiële lijn van Moskou. 

“Er worden regelmatig doelgerichte pogingen ondernomen om de internetbronnen van Ruslands kritieke informatie-structuur uit te schakelen”, zei Poetin afgelopen vrijdag tijdens een online vergadering met zijn veiligheidsraad. Hij voegde hieraan toe dat media en financiële instellingen belangrijke doelwitten zijn voor buitenlandse actoren. “Er zijn ernstige aanvallen gelanceerd tegen de officiële sites van regeringsinstanties. Pogingen om illegaal binnen te dringen in bedrijfsnetwerken van toonaangevende Russische bedrijven komen ook veel vaker voor”, zei hij.

Poetin voegde hieraan toe dat de gecompliceerde aanvallen niet door eenzame hackers uitgevoerd kunnen worden. Hij stelt dat ze worden geïnitieerd vanuit verschillende landen en duidelijk zijn gecoördineerd, waardoor het volgens hem in feite acties van buitenlandse overheidsinstanties zijn. De Rus beschuldigt het westen ervan officiële cybertroepen als onderdeel van Defensie te hebben en deze tegen het Rusland te gebruiken.

Binnenlandse technologie en apparatuur

Tijdens de vergadering met zijn veiligheidsraad stelde Poetin dat Rusland de informatiebeveiliging van het land dringend moet verbeteren en moet overschakelen op het gebruik van binnenlandse technologie en apparatuur. Een specifiek verbod op buitenlandse software en hardware is desondanks nog niet uitgevaardigd door de president.

“Een belangrijk instrument van het Westen om de sanctiedruk op Rusland te verhogen is de beperking op de levering van software en aanverwante producten aan ons land. Een aantal westerse leveranciers heeft de technische ondersteuning van hun apparatuur in Rusland stopgezet”, zij hij. Poetin meldde daarnaast dat westerse computerprogramma’s steeds vaker geblokkeerd worden door westerse bedrijven, nadat ze een noodzakelijke periodieke software-update hebben gehad.

Belangrijke westerse wapenfeiten

Belangrijke wapenfeiten van westerse hackers zijn de aanvallen op verschillende Russische tv-zenders, de videodienst RuTube en de inbraak in het systeem van het staatsbedrijf Rosatom.

Begin maart raakte bekend dat een hackersgroep, die bekend staat als “Against The West” – afgekort als ATW, heeft ingebroken in het systeem van Rosatom, dat gespecialiseerd is in kernenergie. De naam “Against the West” betekent niet dat de hackers anti-westers zijn, maar dat ze anti-westerse bewegingen aanvallen, zo verklaren ze op Twitter. Screenshots op Twitter – die momenteel zijn verwijderd – lieten zien dat de groep het netwerk van Rosatom is binnengedrongen. Titels zoals “RosatomCareerSiteAutoTest” waren duidelijk zichtbaar. Het lijkt er echter op dat de groep geen toegang heeft gekregen tot cruciale systemen of informatie.

Vorige week, tijdens de belangrijke Russische nationale feestdag, “De Dag van de Overwinning”, lag RuTube plat door een cyberaanval. Hierdoor waren de militaire parade en de toespraak van Vladimir Poetin niet te zien op het platform.  “Iemand wilde echt voorkomen dat RuTube de militaire parade zou tonen”, aldus de videodienst in een bericht op Telegram.

Ook werden op die dag meerdere Russische zenders gehackt, om de kijkers berichten te tonen over de gebeurtenissen in Oekraïne. Er waren teksten te lezen als: “Je hebt bloed van duizenden Oekraïners en honderden dode kinderen aan je handen”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20