Eerst autoritaire regimes, dan terreurgroepen? Rusland klopt bij Taliban aan voor wapenleveringen

Het Kremlin zou zwaar in onderhandeling liggen met de Taliban-regering in Afghanistan. Poetin wil een nieuwe partij wapens voor zijn troepen uit de brand slepen; nota bene Amerikaans oorlogsmateriaal.

Waarom is dit belangrijk?

De Russische defensie-industrie kan het tempo van de oorlog niet volgen. Om het leger voldoende te kunnen bevoorraden, zoekt de Russische legertop elders om extra wapens, voertuigen en munitie. Zo klopte het al aan bij Noord-Korea voor artilleriegranaten en levert Iran een groot aantal kamikazedrones en munitie. Maar de zoektocht gaat verder.

Achterblijvers

In het nieuws: Poetin klopt aan bij Afghanistan, waar de bevolking sinds de zomer van 2021 onder schrikbewind van de Taliban leeft.

  • Poetin zou van plan zijn om de regering van de Taliban, een terroristische organisatie die al sinds de jaren 90 een guerillaoorlog voert in Afghanistan en Pakistan, officieel te erkennen. Dat nieuws wordt naar buitengebracht door het Telegramkanaal General SVR, dat beweert info te krijgen vanuit het Kremlin.
  • Die erkenning zou echter niet gratis komen: in ruil wil Poetin dat de Taliban in beslag genomen wapens van westerse landen ter beschikking stelt. Dat schrijft onder meer The Sun. Na de chaotische terugtrekking van de westerse troepen uit Afghanistan in de zomer van 2021, bleven heel wat wapenvoorraden vol achter.
  • Het gaat hierbij om een massa aan wapens: de Verenigde Staten stonden jarenlang bekend als een partner van Afghanistan, bevoorraadde het leger van het land en leidde de soldaten op. Een groot deel van deze wapens, samen met de voorraden van de aanwezige troepen zelf, zijn nu in handen van de Taliban gevallen. Tussen 2001, toen de vorige Taliban-regering viel en plaats ruimde voor een democratischer regime, en 2021, verscheepten de Verenigde Staten voor maar liefst 62 miljard dollar aan wapens naar het land. Na de Amerikaanse terugtrekking bleef voor 7,12 miljard dollar aan oorlogsmaterieel over.

Half miljoen

De details: Als de Taliban effectief overgaat tot levering, kan Poetin zich in de handen wrijven.

  • Poetin kan als het ware een volledig nieuw leger uitrusten, alleen al met het achtergelaten Amerikaans materiaal. Men vermoedt dat de Taliban maar liefst een half miljoen geweren, en zo’n 50.000 legervoertuigen kon buitmaken.
  • Het gaat onder meer om ruim 22.000 Humvee’s, 600 M1117-troepenverplaatsers en 115 Maxx Pro-voertuigen, die bestand zijn tegen landmijnen. Daarnaast lieten de VS ook 33 Black Hawk-helikopters, 23 Super Tucano-gevechtsvliegtuigen en 4 C-130-transportvliegtuigen achter. Tel daarbij nog 550.000 machinegeweren en pistolen, en Rusland kan wel een eindje voort.
  • Een kleine kanttekening: een deel van dit materiaal zou uit elkaar zijn gehaald of volledig vernietigd, omdat het niet meer nuttig was voor gebruik. Daarnaast heeft ook de tand des tijds, en het nietsontziende klimaat in Afghanistan ongetwijfeld zijn slachtoffers gemaakt onder de voertuigen en geweren.
Meer