Rusland rekruteert door VS getrainde Afghaanse special forces voor de oorlog in Oekraïne

Nadat de Verenigde Staten vorig jaar halsoverkop Afghanistan verlieten, na de machtsgreep van de Taliban, vluchtten Afghaanse speciale eenheden naar Iran. Enkelen van hen worden nu gerekruteerd door Rusland. Dat schrijf AP News.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland vertrouwt, naast het eigen leger, op heel wat huurlingen. Het bekendste huurlingenleger is de Wagner Group, een privémilitie die oorspronkelijk bestond uit veteranen van het Russische leger. Ook Syriërs en Libiërs, landen waar Rusland heel wat invloed heeft, komen vechten in Oekraïne. En nu dus ook Afghaanse speciale eenheden.

De belofte: Een degelijk loon, een toevluchtsoord voor familie, en de belofte nooit terug te moeten naar het door de Taliban geleide Afghanistan.

  • AP News kon spreken met drie voormalige Afghaanse generaals, die nog in contact staan met enkele soldaten van de speciale eenheden. Die zijn, na de machtsovername door de Taliban in augustus 2021, naar Iran gevlucht, waar ze worden gerekruteerd voor de oorlog.
  • “Ze willen niet gaan vechten, maar ze hebben geen keuze. Ze vragen mij om een oplossing, maar als ze terugkeren naar Afghanistan worden ze gedood door de Taliban”, zo vertelt Abdul Raof Arghandiwal, een van de generaals. Ook in veel andere landen zijn de poorten gesloten voor Afghanen. Afghanistan staat helemaal onderaan op de Global Passport Power Rank: zonder visum kunnen inwoners slechts in vier andere landen binnen, in 162 landen blijft de deur gesloten, zelfs met een visum.
  • De Afghaanse special forces worden nu gerekruteerd door de Wagner Group. Ze worden toegevoegd aan een vreemdelingenlegioen, krijgen een maandloon van 1.500 dollar en als de tijd rijp is, kunnen zij en hun familie een woonplek krijgen, om zo vanonder het schrikbewind van de Taliban weg te komen.
  • De rekrutering wordt mee geleid door een voormalige commandant van de Afghaanse speciale eenheden, die in Rusland leeft. Dat vertelde Haibatullah Alizai, generaal van de speciale eenheden en de laatste stafchef van het Afghaanse leger voor de overname door de Taliban.

Pijnlijk: De Afghaanse speciale eenheden werden opgeleid door de Verenigde Staten.

  • Om een beter antwoord te bieden op de terreurdreiging in Afghanistan, besliste de VS om de speciale eenheden van Afghanistan te voorzien van een goede training en Amerikaanse wapens. De Groene Baretten (de speciale eenheden van het Amerikaanse landleger) en de Navy Seals (de speciale eenheden van de marine) werden ingezet om de Afghanen de best mogelijke training te geven.
  • Hoewel slechts 7 procent van het Afghaanse leger uit speciale eenheden bestond, stonden zij in voor 70 tot 80 procent van alle gevechten in de twintigjarige oorlog in Afghanistan. Dat net die soldaten, die een goede training en heel wat gevechtservaring kennen, worden ingezet door Rusland, is bijzonder pijnlijk. Ook wordt gevreesd dat ze heel wat info kunnen doorspelen over de Amerikaanse training, waarop ook de Oekraïense legertraining gebaseerd is.
  • Voor exact dit scenario wordt al maanden gewaarschuwd door Amerikaanse soldaten die dienden in Afghanistan. “We kregen deze mannen niet op tijd weg uit Afghanistan, zoals we hadden beloofd. Nu schieten we in onze eigen voet”, zo vertelde voormalig CIA-officier Michael Mulroy aan The Guardian. Hij voegde er ook aan toe dat de Afghaanse special forces bijzonder getalenteerde, felle soldaten zijn. “Ik wil ze niet op het slagveld zien, maar zeker niet vechtend tegen de Oekraïners.”

Over het exacte aantal Afghaanse soldaten in Wagner-loondienst is veel onduidelijkheid. Een van hen gaf aan AP News mee dat ze met 400 commando’s samen communiceren via een WhatsApp-groep. Of alle 400 betrokkenen ook echt naar Oekraïne trekken, valt af te wachten.

(mah)

Meer