De Russische vriendschap met Venezuela kost Moskou veel geld. Maar de instorting van de Venezolaanse economie komt de Russische oliemaatschappijen goed uit.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro begon vorige week aan zijn fel gecontesteerde tweede ambtstermijn. Op Cuba, Nicaragua en Bolivië na werd de inhuldigingsplechtigheid door de rest van de wereldleiders zo goed als geboycot. Maar Maduro heeft achter de schermen nog wel een machtige vriend: het Rusland van Vladimir Poetin. Want met deze laatste deelt het regime in Caracas oliebelangen. Moskou sponsorde voor het tijdperk Maduro trouwens ook al zijn voorganger Hugo Chavez.
Toen Maduro in december Moskou bezocht in zijn ononderbroken zoektocht naar geld, duwden de Russen hem zelfs een draaiboek in de handen om een uitweg te zoeken voor de nu al jaren durende economische crisis in zijn land, die volgens de oppositie al 9 miljoen Venezolanen over de landsgrenzen heeft geduwd.
Een basisinkomen voor Venezolaanse gezinnen
Een van de suggesties die de Russen deden was de introductie van een basisinkomen voor Venezolaanse gezinnen. Dat is volgens Moskou de snelste manier om armoede te bestrijden. In het land met de grootste bewezen oliereserves was benzine lange tijd gratis, maar in 2016 werd een verhoging van 6.000% doorgevoerd. Volgens de Russen zou zo’n basisinkomen gedeeltelijk terug naar de staatskas vloeien in de vorm van benzine-aankopen en andere zaken die door de overheid worden geproduceerd.
Moskou raadde Maduro ook aan te stoppen met het budgettekort te financieren door geld bij te drukken. De Venezolaanse bolivar verloor de voorbije maanden 95% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Banken weigeren nu al twee bankbiljetten met de laagste denominatie, zelfs indien ze pas recent werden geïntroduceerd.
Daar is de Petro
De Russen verheugden zich over de poging van Caracas om de hyperinflatie tegen te gaan door de introductie van een cryptomunt ‘Petro’, waarvan de waarde gesteund worden door de natuurlijke rijkdommen van het land, zowel olie en gas als goud en diamanten. Toch toont Rusland zich niet bereid deze munt te aanvaarden in de handel tussen beide landen.
Of Maduro rekening zal houden met de Russische aanbeveling valt af te wachten. Toen Maduro begin december Moskou verliet had hij zijn slag al thuisgehaald. Hij kreeg er de verzekering dat Rusland 5 miljard dollar zou investeren in de Venezolaanse olie-installaties en kreeg daar bovenop ook nog eens 600.000 ton graan mee. Volgens Reuters zou Caracas sinds 2006 liefst 17 miljard dollar in leningen van Rusland hebben gekregen. Deze sommen worden via olieleveringen terugbetaald via de PDVSA, de Venezolaanse staatsoliemaatschappij. Al gebeurt dat tegen een zeer traag tempo.
Conclusie
Ruslands vriendschap met Venezuela kost Moskou veel geld. Maar de instorting van de Venezolaanse economie komt de Russische oliemaatschappijen goed uit en was een van de redenen van de prijsstijging van olie vóór oktober 2018. Mocht Maduro de aanbevelingen van de Russen implementeren, dan zouden niet enkel de Venezolanen profiteren, maar ook de buurlanden die kreunen onder de influx van vluchtelingen.
© Getty Images
Bonus
- De crisis in het Latijns-Amerikaanse Venezuela is nu zo ernstig geworden dat het aantal bankovervallen en ontvoeringen quasi tot nul is gedaald. Een bank overvallen is er totaal zinloos geworden omdat de overvaller een vrachtwagen nodig zou hebben om zijn buit te transporteren en het geld een week later vanwege de galopperende inflatie (1.000.000%) in waarde zou zijn gehalveerd.
- Volgens het Observatorio Venezolano de Violencia (OVV) heeft de criminaliteit zich naar de voedingsketen verplaatst en zijn het vooral boeren, veehouders en producenten en transporteurs van etenswaren die het doelwit van overvallen zijn geworden.
- Bij gebrek aan voedsel zijn burgers in het land vorig jaar gemiddeld 11,4 kg vermagerd.
- Venezuela blijft met 81 moorden per 100.000 inwoners wel het gevaarlijkste land ter wereld. Vorig jaar werden er 23.400 mensen vermoord. Dat zijn er 64 per dag.