Poetin versterkt wurggreep op internet: “Russische Google” verkocht aan bedrijf dat door Kremlin gecontroleerd wordt

Yandex, de Russische tegenhanger van Google, heeft een aantal van zijn belangrijkste internetdiensten verkocht aan VK, een bedrijf dat grotendeels door de Russische energiegroep Gazprom wordt gecontroleerd. 

Het bedrijf heeft zijn nieuwsaggregator, contentplatform Zen en de startpagina, die kan worden vergeleken met die van Google, verkocht aan VK. Dat laatste beheert VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland, vergelijkbaar met Facebook. 

In de plaats zal Yandex zich meer bezighouden met ridesharing en de levering van maaltijden. Het zal voor dat laatste voedselleverbedrijf Delivery Club overnemen van VK. Hoeveel Yandex krijgt voor de verkoop van zijn bekendste producten en hoeveel het uitgaf om Delivery Club te kopen, is niet bekend.

Russische invloed op het internet

De grootste aandeelhouders van VK zijn het staatsgecontroleerde Gazprom en de bankier Joeri Kovaltsjoek, een man die door despoot Vladimir Poetin een persoonlijke vriend wordt genoemd. Door nu ook grote delen van Yandex over te nemen, wordt de invloed van de Russische staat over het lokale internet steeds groter.

Daar komt nog eens bovenop dat Rusland sinds de start van de invasie van Oekraïne een aantal buitenlandse concurrenten heeft verbannen, waaronder Meta’s Facebook en Instagram. Andere platformen, zoals YouTube, zijn zelf opgestapt uit het land. 

Dat deden zij nadat Rusland een wet doorvoerde die verbiedt om “valse informatie” te verspreiden over de oorlog in Oekraïne, die het Kremlin nog altijd een “speciale militaire operatie” noemt. Ook de Russische media werden daardoor meteen de mond gesnoerd, waardoor de meeste inwoners van het land geen vrije toegang meer hebben tot informatie.

“We kopen onze vrijheid”

Ook Yandex moest zich voorafgaand aan de verkoop steeds meer houden aan de regels die Moskou oplegde. Zo is de toegang tot media die door communicatiewaakhond Roskomnadzor werden verboden, op Yandex al langer geblokkeerd. Het gaat voornamelijk op Russischtalige onafhankelijke media die zich kritisch hebben geuit over de Russische staat. Ook waarschuwt Yandex sinds februari voor “misinformatie” over de gang van zaken in Oekraïne.

Hoewel het bedrijf altijd ontkende dat het nieuws censureerde, zei Lev Gershenzon, het voormalige hoofd van Yandex News, in maart dat het bedrijf een sleutelrol speelde bij het verborgen houden van informatie over het conflict.

Een anonieme bron met kennis van de zaak vertelde dinsdag aan persbureau Reuters dat het bedrijf nu zijn vrijheid koopt. “Dit zal ons in staat stellen om onze zaken aanzienlijk gedepolitiseerd te doen.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20