Plots profileert een Belgische broker zich als prijsbreker: “De gemiddelde klant zal ongeveer 70 procent besparen”

Plots profileert een Belgische broker zich als prijsbreker: “De gemiddelde klant zal ongeveer 70 procent besparen”
Broker – THOMAS SAMSON/AFP via Getty Images

De broker Saxo, het vroegere Binckbank, snoeit binnenkort in de tarieven. Volgens de financiële instelling zullen de klanten tot 70 procent kunnen besparen op hun transacties. Door de prijsaanpassingen legt Saxo de andere (Belgische) brokers het vuur aan de schenen.

In het nieuws: Saxo verlaagt op 8 april de transactietarieven, meldt De Tijd. “We hebben de berekening gedaan. De gemiddelde klant zal ongeveer 70 procent besparen”, aldus de broker.

  • Wie kleine posities verhandelt (tot en met 2.500 euro) op de Belgische beurs betaalt vanaf volgende maand minstens 2 euro per transactie, oftewel 0,08 procent van het transactiebedrag. Vandaag bedraagt dat tarief minstens 7,25 euro
  • Kleine orders op de beurs van onder meer Nederland en Frankrijk kosten binnenkort eveneens 2 euro, tegenover 9,75 euro vandaag.
  • Ook wie aandelen verhandelt op de Amerikaanse beurs zal minder moeten betalen voor zijn (kleine) orders. Het gaat hier om een prijsdaling van maar liefst 10,75 dollar tot 1 dollar.
  • Handelen in obligaties zal de klanten van Saxo vanaf april 0,12 procent aan makelaarsloon kosten, met een minimum van 5 euro in plaats van 7,25 euro per transactie. De handel in opties, futures en warrants wordt eveneens goedkoper. Je kunt alle (huidige) tarieven van Saxo hier raadplegen.
  • De broker introduceert daarnaast een nieuw systeem waarbij de prijzen verder kunnen zakken. Elke klant start met een Bronze-status. Wie een vermogen heeft van 200.000 euro, kan een Silver-status verdienen, waarna de tarieven met 30 procent zakken. Bij de Gold-status van 1 miljoen euro zakken de tarieven met 60 procent
  • Saxo kan naar eigen zeggen de tarieven verlagen dankzij de fusie met Binckbank. “We rekenen de kostenverlagingen door die we door de fusie van Binck en Saxo hebben gerealiseerd. Saxo profiteert met zijn 1,2 miljoen klanten en 100 miljard euro aan belegd vermogen van schaalgrootte’, zegt Eddy Van Geyte, de topman van Saxo België. Hij gaat er overigens van uit dat het aantal klanten zal toenemen na de tariefaanpassingen.

Concurrentiestrijd

Details: Door de opmerkelijke prijsverlaging zet Saxo zijn Belgische concurrenten onder druk om hetzelfde te doen. Hun tarieven zullen vanaf volgende maand een veelvoud zijn van wat je bij Saxo betaalt.

  • Een order(tot en met 2.500 euro) op de Euronext-beurs kost bij Bolero 7,5 euro. Dat tarief stijgt tot (minstens) 50 euro voor transacties groter dan 70.000 euro. Als je aandelen wilt verhandelen op Wall Street stijgt het prijskaartje tot minstens 15 dollar.
  • Bij Keytrade Bank schommelen de transactiekosten tussen 7,5 en 24,95 euro (afhankelijk van het aan- of verkoopbedrag) voor orders op de Europese markt. Wie Amerikaanse effecten verhandelt, betaalt tussen 14,95 en 29,95 dollar (per order).

Maar: In ons land zijn er al enkele buitenlandse prijsbrekers actief, waaronder Bux, Trade Republic en Mexem.

  • Het feit dat Saxo een Belgische broker is, is een troef voor de binnenlandse beleggers. Wanneer je een effectenrekening opent bij een buitenlandse broker, moet je die aangeven bij de fiscus. Daarenboven bestaat de kans dat de taks op beursverrichtingen en de roerende voorheffing niet automatisch worden ingehouden. Je moet die dan zelf aangeven. En daar komt wel wat papierwerk bij kijken.
  • Sommige brokers, waaronder Bux, bieden ook enkel mobiele apps aan. Het is dus niet mogelijk om aandelen te verhandelen via een pc-platform.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00