Plooit de Chinese overheid onder druk van anti-COVID-protesten?

In de Chinese stad Urumqi, in het westen van het land, besliste de lokale overheid om de zware “Zero COVID”-maatregelen gefaseerd af te schaffen. Aan de basis liggen zware protesten die sinds enkele dagen plaatsvinden in verschillende steden in China.

Waarom is dit belangrijk?

China is een van de enige landen ter wereld dat nog steeds een harde lockdown aanhoudt bij COVID-besmettingen. Een enkele besmetting is genoeg om een volledig appartementsblok af te sluiten, bij verschillende gevallen gaan hele wijken of zelfs steden op slot. De Chinese bevolking heeft stilaan genoeg van de repressieve maatregelen en trekt de straten op.

De rechtstreekse aanleiding: Donderdag brak een brand uit in een appartementsblok in Urumqi. Tien mensen kwamen om het leven, negen anderen raakten gewond.

  • In de beelden die achteraf op sociale media werden verspreid, was te zien hoe aanstormende brandweerlieden door de lockdownmaatregelen werden gehinderd in hun werk. De stad van vier miljoen inwoners is al drie maanden, sinds augustus, in een strenge lockdown, terwijl de besmettingscijfers rond de 100 per dag schommelen.
  • Vrijdag gin
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20