Play Store van Google introduceert knop waarmee je snel je account van bepaalde apps kan verwijderen

Google maakt het eenvoudiger voor gebruikers om in de Play Store je account en alle daarbij horende gegevens van een bepaalde applicatie te verwijderen. Daarmee komt het bedrijf zijn eerder gemaakte belofte na.

In het nieuws: Zoals eerder aangekondigd verplicht Google applicaties om het verwijderen van gegevens en accounts eenvoudiger te maken. Dat kan je binnenkort namelijk simpelweg doen via de Play Store met enkele knoppen. Dat meldt de website Android Authority.

Account en gegevens verwijderen

Wat ging eraan vooraf? Google kondigde vorig jaar nieuwe regels aan voor applicaties die te downloaden zijn via de Play Store. Als deze apps de mogelijkheid hebben om een accounts aan te maken, moeten gebruikers ook de mogelijkheid hebben om dat account via de Play Store te verwijderen. Apps die zich niet aan die regel houden, kunnen verwijderd worden uit de Play Store.

  • Aanvankelijk liet Google weten deze regel vanaf begin 2024 door te voeren. Later is die deadline echter verlegd naar 31 mei 2024, waardoor de functie nu ongeveer beschikbaar zal komen.

De details: Google verplicht applicaties om het verwijderen van een account en de daarbij horende gegevens eenvoudiger te maken.

  • Daarvoor komt er in de Play Store een speciale extra knop ‘Gegevensverwijdering beschikbaar’, onder het gedeelte ‘Veiligheid van gegevens’.
  • Het voordeel van deze nieuwe functie is dat gebruikers hun account en bijhorende gegevens ook kunnen laten verwijderen als ze de applicatie zelf al hebben verwijderd van hun smartphone. Door deze optie aan te bieden in de Play Store moeten gebruikers een applicatie niet opnieuw downloaden om hun account te verwijderen.
  • Appontwikkelaars die bepaalde gegevens om legitieme redenen moeten bewaren, zoals naleving van de regelgeving, moeten deze praktijken voor het bewaren van gegevens openbaar maken.
Meer