De jaarlijkse inflatie in België zal de komende maanden wat afkoelen, blijkt uit nieuwe vooruitzichten van het Federaal Planbureau.
Planbureau: “Inflatie zal dit jaar nog tot 10 procent afremmen”

Waarom is dit belangrijk?
Door de hoge energie- en voedingsprijzen scheert de inflatie in de eurozone hoge toppen. De Europese Centrale Bank hoopt met het doorvoeren van agressieve renteverhogingen de geldontwaarding te doen zakken tot twee procent, de normale doelstelling van de monetaire instelling. Tot hiertoe bracht dat verstrakkend geldbeleid niet al te veel op, maar daar lijkt nu stilaan verandering in te komen.De essentie: De inflatie in België zal de komende maanden tot tien procent afremmen.
- Het Federaal Planbureau voorspelt dat de inflatie deze maand (op jaarbasis) tot 10,06 procent zal afremmen. Ook in december wordt een inflatie van 10,15 procent verwacht. Dat is een daling van ruim twee procent vergeleken met oktober, toen de inflatie in het land een recordhoogte bereikte.
- De voornaamste reden voor die stijging zijn de hoge energieprijzen. Ook de gestegen voedingsprijzen spelen een grote rol.
Zoom in: Wat betekent dit voor jouw loon?
- De spilindex werd in oktober voor de vierde keer dit jaar overschreden. Daardoor zullen de overheidslonen, sociale uitkeringen en pensioenen met twee procent stijgen. Dat betekent echter niet dat je loon meteen geïndexeerd wordt. Dat verschilt namelijk van sector tot sector. Bij arbeiders in de bouwsector zal de indexering bijvoorbeeld op kwartaalbasis gebeuren.
- Het Planbureau voorspelt de spilindex deze maand opnieuw te overschrijden. Als het niveau van 123,14 bereikt wordt, zouden de sociale uitkeringen (in december) en de overheidslonen (in januari) met twee procent verhoogd worden.
- De volgende overschrijding (125,60) wordt geschat in mei 2023 plaats te vinden. Dan zullen de sociale uitkeringen (in juni) en wedden van het overheidspersoneel (in juli) opnieuw stijgen met twee procent.
(as)