Planbureau: “De spilindex zal dit jaar nog twee keer overschrijden”

De spilindex zal dit jaar nog twee keer overschreden worden. Dat voorspelt het Federaal Planbureau, een onafhankelijke instelling van openbaar nut.

De spilindex die de prijsevolutie tussen goederen en diensten onder de consumptieprijzen meet, zal in oktober en december opnieuw overschreden worden. Dat blijkt uit analyse van het Federaal Planbureau.

Als de spilindex in oktober overschreden wordt, betekent dit dat de sociale uitkeringen en pensioenen in november zouden stijgen met 2 procent. Alsook de lonen van het overheidspersoneel in december. Een gevolg van de automatische loonindexering in ons land dat samen met Luxemburg de enige landen zijn ter wereld waar dat nog van toepassing is. Hetzelfde geldt voor een overschrijding in de laatste maand van het jaar, mocht die voorspelling uitkomen. Dat zou maken dat de spilindex op een jaar tijd zo’n vijf keer wordt overschreden. Een gevolg van de stijgende inflatie die de consumptieprijzen beïnvloedt.

Verder verwacht het Planbureau dat de inflatie zal toenemen in plaats van stagneren. Volgens hun berekeningen zou de inflatie in september boven 10 procent klimmen, en ook in oktober en december zal die kaap worden gerond. Dat brengt de gemiddelde inflatie dit jaar op 9,4 procent. Dat is een pak hoger dan de norm van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft.

Volgens het Planbureau zien de vooruitzichten voor 2023 er niet beter uit met twee nieuwe overschrijdingen: februari en juli. Als voornaamste reden van die stijging, wijst de instelling naar de prijzen van aardgas en elektriciteit. Die stegen in vergelijking met juli zo’n 120,6 procent en 114,4 procent.

Privésector

Als gevolg van de stijgende inflatie, zullen ook de lonen in de privésector verhoogd worden. In sommige sectoren gebeurt dat maandelijks, in andere jaarlijks. Ook het vakantiegeld, de eindejaars- en andere premies en een resem aanvullende pensioenplannen zullen bijgewerkt worden.

(jvdh)

Meer