Piloten Formule 1 mogen geen politieke uitspraken meer doen

Autopiloten zullen in de Formule 1 vanaf volgend seizoen geen enkele politieke verklaring meer mogen afleggen, tenzij ze daarvoor voorafgaandelijk schriftelijke toestemming van de International Automobile Federation (FIA) hebben gekregen. Dat heeft de automobielfederatie in een update van zijn internationale sportcode beslist.

De nieuwe code geldt voor alle categorieën van autosport die onder de verantwoordelijkheid van de internationale automobielfederatie vallen.

Waarom is dit belangrijk?

De internationale autofederatie heeft bepaald dat het uiten van politieke, religieuze en persoonlijke standpunten of commentaren in strijd is met het algemene beginsel van neutraliteit dat in de statuten van de organisatie is opgenomen. Piloten die toch beslissen dergelijke uitspraken te doen, plegen volgens de automobielfederatie een inbreuk op die regel en zullen worden gesanctioneerd.

Aandacht voor politieke en sociale kwesties: De internationale autofederatie wil met de nieuwe maatregel vermijden dat autopiloten uit de Formule 1 van hun bekendheid gebruik zouden kunnen maken om de aandacht op politieke of maatschappelijke controverses te vestigen.

 • Onder meer zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton heeft de voorbije jaren met een aantal geëngageerde uitspraken en acties heel wat stof doen opwaaien.
  • Hamilton, een uitgesproken campagnevoerder voor mensenrechten en diversiteit, droeg op zijn kleding tijdens de Grand Prix van Toscane twee jaar geleden een oproep tot gerechtigheid voor de zwarte Amerikaanse verpleegster Breonna Taylor.
   • De vrouw werd in haar appartement in Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky, door politieagenten doodgeschoten.
   • Na de Italiaanse race besliste de automobielfederatie op slag om de kleding die de piloten voor en na de wedstrijden dragen, aan een striktere regelgeving te onderwerpen.
  • Hamilton heeft bovendien ook opgeroepen om in Saoedi-Arabië maatschappelijke veranderingen tot stand te brengen.
 • De Duitse viervoudige wereldkampioen Sebastian Vettel, die zich inmiddels uit de Formule 1 heeft teruggetrokken, maakte van zijn bekendheid eveneens gebruik om een aantal maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen.
  • Onder meer de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering droeg daarbij de aandacht van de Duitse piloot weg.
   • Dit jaar droeg hij tijdens de Grand Prix in Montreal een t-shirt met de oproep om de vervuilende ontginning van de Canadese teerzanden stop te zetten.
   • Vettel gaf ook al te kennen dat de Formule 1 meer inspanningen zou moeten doen om een duurzame ontwikkeling te ondersteunen.
  • Daarnaast werpt Sebastian Vettel zich ook op als een voorvechter van seksuele vrijheden over de hele wereld.
   • Tijdens de Grand Prix in Boedapest droeg hij een regenboogkleurig t-shirt om te protesteren tegen de repressieve wetgeving die in Hongarije tegen seksuele minderheden wordt ingezet.

Principe van politieke neutraliteit: Een woordvoerder van de internationale autofederatie stelde dat de update van de regelgeving in overeenstemming was met het principe van politieke neutraliteit.

 • Dat principe is volgens de woordvoerder duidelijk verankerd in de ethische code van het Internationaal Olympisch Comité.
 • Critici benadrukken echter dat weer opnieuw een grote sportorganisatie zijn leden monddood wil maken om niet met politieke machthebbers en andere invloedrijke figuren in conflict te komen.
  • Daarvan was ook de recente World Cup in Qatar volgens hen een duidelijk voorbeeld. “Ook daar besloot de Fédération Internationale de Football Association (Fifa) om voor lokale maatschappelijke problemen de ogen te sluiten”, voeren ze aan.
  • Opgemerkt wordt dat de internationale autofederatie tot nu toe geen specifieke regelgeving had om met dergelijke controverses om te gaan. De waarnemers vragen zich af op welke manier de piloten zich tegen deze nieuwe beknotting zullen opstellen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20