Piloten die gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn hielpen ontsnappen achter slot en grendel in Turkije

Aanklagers in Istanboel hebben een aanklacht klaar tegen zeven personen. Vier piloten en ander luchtvaartpersoneel worden officieel beschuldigd van ‘het smokkelen van een migrant’.  In afwachting van het proces blijven de piloten en de medewerker in de Turkse gevangenis.

De Turkse aanklagers nemen hen in het vizier voor hun vermoedelijke rol in de dolle ontsnappingsrit van ex-Nissan-CEO Carlos Ghosn uit Japan, via Turkije, naar Libanon. 

Vluchtgegevens vervalsen

Ghosn werd in 2018 gearresteerd in Tokio op beschuldiging van financiële fraude. Hij wachtte zijn proces niet af. Toen hij vrij was op borgtocht vloog hij met een privéjet naar Istanboel. Daar werd hij overgeplaatst naar een ander vliegtuig richting Beiroet, zijn thuisstad. 

Beide toestellen behoorden toe aan de Turkse chartermaatschappij MNG Jet. Volgens dat bedrijf werden de vliegtuigen illegaal gebruikt tijdens de ontsnapping. MNG Jet beweert dat werknemers hebben toegegeven dat ze de vluchtgegevens vervalsten, zodat de naam van Ghosn er niet op prijkte. 

Een medewerker van het bedrijf en vier piloten blijven in hechtenis terwijl de stewardessen na ondervraging zijn vrijgelaten. 

Geen eerlijk proces

De spilfiguur in dit avontuur, Ghosn zelf, komt er waarschijnlijk beter vanaf. Japan heeft geen uitleveringsverdrag met Libanon en het is onwaarschijnlijk dat de voormalige chef van Nissan wordt gearresteerd. Libanon gaf al aan dat het niet van plan is om Ghosn uit te leveren. 

De zakenman die Nissan bijna twintig jaar lang leidde, beweert dat hij onschuldig is. Hij ontvluchtte Japan naar eigen zeggen omdat hij overtuigd was dat hij daar geen eerlijk proces zou krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20