Dinsdag zei Pfizer-CEO Albert Bourla dat het farmabedrijf werkt aan een pil tegen Covid-19 die de ziekte zal kunnen genezen in de vroege stadia. De pil zou een proteaseremmer zijn, het soort medicijn dat ook gebruikt wordt voor de behandeling van hiv en hepatitis C.
Albert Bourla, de CEO van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer, kondigde deze week aan dat het bedrijf bezig is met de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel tegen Covid-19. Het zou gaan om een pil die mensen thuis kunnen innemen om het virus in zijn vroegste ontwikkelingsfases binnen ons lichaam tegen te gaan. De pil behoort tot een klassement van medicijnen die proteaseremmers genoemd worden.
Proteaseremmers blokkeren de werking van bepaalde enzymen in ons lichaam waardoor een virus zich niet maar kan vermenigvuldigen binnen menselijke cellen. Zo’n geneesmiddelen worden al ingezet om onder andere hiv en hepatitis C te onderdrukken.
Pfizer is in maart gestart met de eerste klinische test van de pil. Als die testen vlot verlopen zullen ze vragen aan het Amerikaanse federale agentschap voor voedsel en medicijnen (FDA) om de drug goed te keuren voor de markt. Volgens Bourla zou de drug te koop kunnen zijn tegen het einde van dit jaar, vertelde hij in een interview met CNBC.
‘Revolutionair’
De impact van zo’n Covid-19-pil zou niet licht zijn. Volgens gezondheidsexperts in de Verenigde Staten zou een Covid-19-remmer die aangekocht kan worden en thuis ingenomen worden ‘revolutionair’ zijn.
Mensen zouden zichzelf kunnen behandelen voor het virus zonder naar het ziekenhuis af te zakken. Het zou ook het aantal serieuze zieken moeten beperken en uiteindelijk de bezettingsgraad op de IC.
Vaccin voor kinderen en derde dosis
Pfizer werkt ook aan een vaccin voor jonge kinderen van zes maanden tot 11 jaar oud. Volgens gezondheidsexperts van de Amerikaanse regering zou het vaccineren van kinderen essentieel zijn om de pandemie ooit finaal in de kiem te smoren.
Begin april vroeg Pfizer ook al toestemming aan de FDA om zijn vaccin voor 12 tot 15-jarigen uit te brengen. Dat vaccin bleek na een studie 100 procent effectief te zijn.
Midden april deelde Bourla ook mee dat het voor Pfizer zeer waarschijnlijk leek dat mensen binnen de 12 maanden na hun tweede prikje een derde nodig zullen hebben.