PET-recycling: Charleroi trekt circulaire economieproject aan

In Couillet, dichtbij Charleroi, is de bouw gestart van de enige Belgische fabriek die oude petflessen recycleert tot nieuwe. Het project is een initiatief van twee Franse bedrijven: het afvalverwerkingsbedrijf Suez Recycling en bronwaterbottelaar Sources Alma. Dat melden De Tijd en L’Avenir.

Veertig miljoen euro: dat is de som die de groep Sources Alma-Suez neertelt voor de bouw van een 12.000 m2 grote recyclagefabriek in Charleroi. Filao, zoals het project heet, wordt de eerste geïntegreerde Belgische fabriek voor de recyclage van PET-verpakkingsafval, afkomstig van gebruikte water- en frisdrankflessen.

Vanaf begin volgend jaar moet op de site jaarlijks zo’n 40.000 ton aan petflessen worden gerecycleerd. Dat is zo’n 80 procent van alle PET-afval in ons land, opgeleverd door vijf sorteercentra.

“Europese sorteerkampioenen”

Bottelarijbedrijf Sources Alma, één van de investeerders, heeft al twee Franse fabrieken waar petflessen worden gerecycleerd. Ons land was de vanzelfsprekende keuze voor een derde dergelijk project, aldus topman Luc Baeyens in De Tijd. “De Belgen zijn de Europese sorteerkampioenen”, klinkt het.

In Filao zullen plastic flessen omgezet worden in petkorrels voor de vervaardiging van nieuwe flessen. Dat gebeurt via een complex proces waarbij de flessen in kleine stukjes worden vermalen en een speciale reiniging krijgen. De volumes opgeleverde petkorrels zijn genoeg om 685 miljoen nieuwe petflessen opnieuw in België in commerciële omloop te brengen. “Zo sluiten we de cirkel helemaal”, klinkt het in Recycling Magazine.

Sorteercentrum

Charleroi voerde de lijst van locaties aan vanwege de nabijheid van Valtris, één van de sorteercentra van Fost Plus, dat in ons land petflessen ophaalt via de pmd-zak. Met Fost Plus heeft Sources Alma-Suez een contract van negen jaar afgesloten voor de bezorging van het verpakkingsafval.

De grootste gemeente van Wallonië was voor de bedrijven ook interessant vanwege de onmiddellijke beschikbaarheid van grond.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.