Bijna 50 procent meer reizigers op de luchthaven Charleroi Airport

Luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA) heeft het voorbije jaar bijna 3,76 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekende een stijging met 47 procent tegenover het jaar voordien, maar de luchthaven blijft daarmee verder de invloed van de coronapendemie ervaren.

Drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, was immers nog een trafiek van ruim 8,22 miljoen reizigers geregistreerd.

“Het internationale personenvervoer heeft een complex jaar achter de rug”, erkent Philippe Verdonck, chief executive van Charleroi Airport. “De sector heeft zware verliezen moeten incasseren.” Verdonck merkt daarbij op dat het voorbije jaar ook voor de Waalse luchthaven een zware uitdaging is geweest.

Middellandse Zee

Maar ondanks die problemen werden op Charleroi Airport drieëntwintig nieuwe routes aan het bestaande aanbod toegevoegd. Op Charleroi Airport werden het voorbije jaar in totaal 60.514 landende en opstijgende vliegtuigen geteld. Dat was 32 procent meer dan het jaar voordien, maar wel 40 procent minder dan drie jaar geleden.

Het voorbije jaar toonde het gebied van de Middellandse Zee zich voor de trafieken vanop Charleroi Airport opnieuw de belangrijkste bestemming.

Spanje stond daarbij op de eerste plaats, gevolgd door Italië, Frankrijk en Marokko. De top vijf wordt afgerond door Roemenië. De grootste gebruikers van de Waalse luchthaven zijn de budgetmaatschappijen Ryanair en Wizz Air.

Waalse overheid

Eind vorig jaar vernam Charleroi Airport dat de bijdrage van de Waalse overheid aan de herkapitalisatie van de luchthaven door de Europese Commissie was goedgekeurd.

De Waalse overheid had begin april vorig jaar aangekondigd de luchthaven, die door de impact van de coronacrisis op de luchtvaart met aanzienlijke verliezen werd geconfronteerd, een hulppakket van 40 miljoen euro toe te kennen.

Daarbij was er sprake van een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro, terwijl er ook 10 miljoen euro schulden zouden worden kwijtgescholden.

Vooruitkijkend op het nieuwe jaar, erkent Philippe Verdonck dat de luchthaven nog met aanzienlijke uitdagingen rekening moet houden, maar tegelijkertijd zegt hij te rekenen op een verder herstel. Daarbij benadrukte de chief executive dat voor dit jaar al zeven nieuwe routes konden worden aangekondigd.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.