“Mike Pence wordt allicht geen president, maar zou zaken kunnen lekken”

Steeds meer Republikeinen stellen zich verkiesbaar om presidentskandidaat te worden, zo ook Mike Pence. Maar maakt hij wel kans? Business AM vroeg het aan Herman Matthijs, professor politieke en economische structuren van de Verenigde Staten en Canada. Hij ziet een belangrijke rol voor Mike Pence.


Beluister hier het volledige interview met professor Matthijs:


De essentie: Pence zal allicht te weinig stemmen krijgen om het uiteindelijk te mogen opnemen tegen Joe Biden, maar kan nog een belangrijke ondersteunende rol spelen.

  • “De Republikeinse voorverkiezingen gaan pas beginnen na nieuwjaar en dat zal een heel lange race worden. (…) De vraag is natuurlijk of de bekendere tegenkandidaten van Donald Trump, gouverneur DeSantis van Florida en zijn gewezen vicepresident Mike Pence, daar iets gaan scoren. Want meestal blijkt toch wel dat er na de voorverkiezingen in New Hampshire en Iowa een aantal kandidaten uitvallen”, aldus Matthijs. “Het zal afwachten zijn: eind januari, begin februari op de zogenaamde Super Tuesday, als er zes, zeven of acht staten tegelijk voorverkiezingen houden, wat daaruit komt. Pence heeft van de drie bekendere namen de minste kans.”
  • “Als Pence er vrij snel wordt afgereden, dan is de vraag voor wie hij partij gaat trekken. Want Pence is wel iemand die de zeer religieuze en conservatieve beweging leidt binnen de Republikeinse partij. Gaat hij dan partij trekken voor zijn gewezen chef Donald Trump, of voor de grote tegenkandidaat DeSantis? De man zou wel eens vrij snel een belangrijke keuze moeten maken. Hij weet natuurlijk veel uit het verleden en zou een aantal zaken kunnen lekken die een aantal kandidaten niet goed uitkomen.”
  • “De Democraten zijn bijzonder zwaar verdeeld, er is niet echt een kroonprins of -prinses. Het is niet dat de nominatie automatisch naar (vicepresident, red.) Kamala Harris zal gaan als Biden zou zeggen dat hij stopt of niet meer opkomt. Dat zal dan een heel zware strijd worden binnen de Democratische partij. Maar we gaan ervan uit dat Biden toch zichzelf wil opvolgen. De strijd zal vooral bij de Republikeinen te situeren zijn en de vraag is hoe snel het duidelijk zal zijn of iemand aan een meerderheid geraakt en hoe groot die meerderheid zal zijn”, besluit Matthijs.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.