Pearle wint veldslag in brillenoorlog

Grandvision, de eigenaar van de brillenketen Pearle, krijgt gelijk van de rechter in Rotterdam. EssilorLuxxotica, dat onder andere brillen van Ray-Ban maakt, mag zijn administratie niet inkijken.

Sinds een maand liggen Grandvision en EssilorLuxxotica stevig overhoop met elkaar. De laatste verwijt de eerste van contractbreuk en sleepte het bedrijf dan ook voor de rechter.

Nochtans was nog niet zo lang geleden alles nog peis en vree. Vorig jaar sloten de twee bedrijven een overnamedeal, waarbij EssilorLuxxotica 5,5 miljard euro zou betalen om Grandvision over te kopen van de Nederlandse investeringsmaatschappij HAL.

Afschrijvingen

Dat was echter in onverdachte tijden en toen het coronavirus toesloeg, ging de omzet van Grandvision stevig onderuit, wat de brillenmaker noopte tot maatregelen. Het deed een hele hoop afschrijvingen en andere zaken om het bedrijf weer op de rails te krijgen.

Dat was niet naar de zin van EssilorLuxxotica, want in het overnamecontract was bepaald dat Grandvision niets zou doen zonder toestemming te vragen aan zijn aanstaande bruid. Dat deed het dus wel.

Inval

Daar kwam een maand geleden een rechtszaak van, en EssilorLuxxotica deed zelfs een inval bij de Nederlandse brillengroep om alle mogelijke bezwarende informatie vast te krijgen. Nu oordeelt de rechter dat die inval onnodig was en dat er in het wilde weg naar informatie werd gezocht. De Italianen krijgen dus geen inzage in de bedrijfsinformatie van Grandvision.

‘Eventueel beroep’

EssilorLuxxotica laat in een persbericht weten dat het ‘de uitspraak bestudeert’ en ‘overweegt om in beroep te gaan’. Grandvision voelt zich gesterkt door de uitspraak en ‘blijft EssilorLuxxotica steunen om een overeenkomst te bereiken voor 31 juli 2021’. De arbitrageprocedure die de Nederlanders inspanden als antwoord op de rechtszaak, blijft wel lopen.

Als de overname nog doorgaat, moet ze eerst de goedkeuring krijgen van de Europese Commissie. Die vreest dat EssilorLuxxotica te groot wordt door de deal en wil alleen haar fiat geven als de Italianen winkels verkopen.

Als het hele proces niet rond geraakt voor eind juli volgend jaar, dan betaalt EssilorLuxxotica 400 miljoen euro aan HAL en gaat de verkoop niet door.

Lees ook: Hoe een simpele overnamedeal leidde tot een ‘brillenoorlog’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20