Paul Jambers werkt al tien jaar aan bioscoopfilm ‘BDW, homo politicus’ over Bart De Wever (N-VA)

Binnenkort kan je in de cinema gaan kijken naar de politieke documentaire BDW, homo politicus van de hand van de ervaren reportagemaker Paul Jambers (78). Die mocht de voorbije tien jaar Bart De Wever (N-VA) van heel dichtbij volgen en verwerkt die beelden straks tot een bioscoopfilm.

In het nieuws: Het is in Humo dat Paul Jambers zijn plannen voor BDW, homo politicus aankondigde. Naar eigen zeggen wordt het een politieke documentaire waarbij “het heden wordt verklaard vanuit het verleden”. Daarvoor volgt Jambers met Bart De Wever de bekendste politicus van ons land al sinds 2014. Ook op de belangrijke verkiezingsdag 9 juni zal hij dat blijven doen.

“Bart De Wever is al sinds 2014 de grote protagonist. Ik concentreer me nu op hem: ik mag hem tot achter de schermen volgen, zowel bij de verkiezingen van juni als bij die van oktober. Dat wordt op zich al interessant, maar ik heb ook alle opnames van de afgelopen tien jaar bewaard. In BDW, homo politicus – een werktitel, maar de kans is groot dat ik ’m hou – zal ik dat materiaal gebruiken voor flashbacks: het heden verklaard vanuit het verleden.”
Paul Jambers

Cinema

Hoewel Paul Jambers vooral bekend is als televisiemaker, wordt BDW, homo politicus grootser dan dat. Hij bereikte namelijk een akkoord met Kinepolis om de documentaire in de cinema te vertonen. “Een Vlaamse politieke documentaire in de cinema is een absolute primeur”, zegt Jambers daarover.

Jambers belooft alvast heel wat exclusieve beelden. “De film zal de momentopname overstijgen. In 2018 was ik de enige journalist in de fameuze war room van de N-VA in een Antwerps hotel, en in 2019 was ik erbij toen Theo Francken tegen De Wever zijn beruchte uitspraak ‘samen een meerderheid’ deed, over Vlaams Belang”, legt hij uit. De film BDW, homo politicus wordt ten vroegste eind dit jaar verwacht.

  • “Het wordt mijn gedenkwaardig point final, want dit is het laatste wat ik maak. Ik word volgend jaar 80. Na deze documentaire verdwijn ik definitief uit de media”, zei Jambers in Humo.
Meer