Er bestaat geen greintje twijfel over: over de hele levenscyclus zijn elektrische auto’s schoner dan brandstofauto’s. Hoewel de productie en de recycling van batterijen veel energie vergen, blijft de CO₂-uitstoot lager - zelfs als de stroom niet volledig groen is.
Een ander milieupunt is de recyclage van batterijen van elektrische auto’s: het proces bestaat (vooral in België), is efficiënt en broodnodig. Volgens IDTechEx, een expert in technologische studies, kan deze markt in 2035 maar liefst 4,2 miljard dollar waard zijn. Met de verkoop van elektrische en hybride auto’s die in 2024 steeg naar 17,1 miljoen (+25% t.o.v. 2023), is het essentieel om dit groeiende volume goed te verwerken.

Recyclage
Volgens IDTechEx wordt recycling vaak als doel op zich gezien, maar is het misschien niet de beste milieuvriendelijke of economische oplossing. De studie wijst juist op het grote potentieel van een tweede leven voor autobatterijen.

In werkelijkheid moet recycling pas de allerlaatste optie zijn, wanneer een batterij niet meer gerepareerd of hergebruikt kan worden. Dit volgt de basisprincipes van de circulaire economie (de 4R’en- of 5R’entheorie): eerst repareren of hergebruiken onder als zijn voormen, pas dan de laatste fase: recyclen. Logisch en vanzelfsprekend, maar in de praktijk kiezen weinigen onder ons hiervoor en - laat ons eerlijk zijn - gaan we sneller voor het recyclingpark dan voor hergebruik van een product of voorwerp.
Minder efficiënt, maar nog steeds bruikbaar
Volgens de studie van IDTechEx worden EV-batterijen te snel als inefficiënt bestempeld en worden ze voor recycling geparkeerd, terwijl ze nog prima bruikbaar zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld dienen voor thuisbatterijen of minder veeleisende elektrische voertuigen zoals scooters, steps en e-bikes.
Deze aanpak is veel winstgevender: er is geen energie nodig voor recycling en goedkopere tweedehands batterijen versnellen de inzet van groene energie. En werkt het ook? Klaarblijkelijk wel. China, bijvoorbeeld, hergebruikt batterijen uit elektrische auto’s al in de telecommunicatiesector, of als stationaire back-upbatterijen voor noodgevallen. Maar waar staat Europa? Volgens IDTechEx zijn er twintig bedrijven die het hergebruik van autobatterijen voor andere toepassingen kunnen organiseren.

Toch is het niet alleen maar goed nieuws. De dalende prijs van nieuwe batterijen maakt tweedehands exemplaren soms te duur. De oplossing? Modernisering en robotisering van de hergebruiksector, zodat reparatie en herconditionering sneller en efficiënter verlopen. Er is nog werk aan de winkel, maar stel je voor: een huis met zonnepanelen, jarenlang gevoed door een oude EV-batterij. Klinkt dat niet veelbelovend?
