Paradox op arbeidsmarkt: jacht op talent heviger dan ooit, toch krijgen sollicitanten vaak geen reactie

Alle rekruteringsbedrijven zijn unisono: de ‘war for talent’ is weer helemaal losgebarsten. Maar veel kandidaten ergeren er zich aan dat aanwervende bedrijven niet of traag reageren.

De situatie van de “kandidatenmarkt” vandaag: Op de Belgische arbeidsmarkt moeten bedrijven vechten om de beste kandidaten aan te trekken.

  • Het rekruteringsbedrijf Michael Page Belgium ziet 30 procent meer aanwervingen in het eerste kwartaal van 2021 tegenover dezelfde periode in 2019.
  • Een ideale situatie voor sollicitanten, maar moeilijker voor werkgevers, zegt het HR-bedrijf. “We hadden verwacht dat we na de gezondheidscrisis langzaam zouden terugkeren naar een kandidatenmarkt, maar we hadden nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Kandidaten zijn weer koningen geworden”, zegt Frederic d’Hauw van Michael Page Belgium.
  • Hooggekwalificeerde kandidaten kunnen op beide oren slapen. “Ze vinden nog steeds zonder problemen werk. Commerciële en IT-profielen hoeven zich geen zorgen te maken.”

Maar trage terugkoppeling. Op zo’n krappe arbeidsmarkt is het voor werkgevers cruciaal om snel te reageren. Maar verrassend genoeg verliezen veel bedrijven zich in inefficiënte procedures. De trage terugkoppeling blijkt uit een enquête door vacatureplatform Indeed bij 500 werkzoekenden en 500 werkgevers.

  • Bijna 40 procent van de kandidaten geeft aan slechts af en toe, of zelfs bijna nooit reactie te krijgen op een sollicitatie.
  • Zes op de tien werkzoekenden zegt af te haken in de loop van het sollicitatieproces omdat de werkgever niet of pas heel laat terugkoppelde.
  • De helft geeft aan dat het ook veel te lang duurt eer werkgevers laten weten of ze hen uitnodigen voor een gesprek.
  • Een ruime meerderheid ziet het jobinterview nochtans als de ideale manier om de eigen ervaring en kwaliteiten in de verf te zetten.

Indeed ziet een gat in de markt en lanceert daarom een online platform voor virtuele interviews. “De Covid-pandemie heeft de arbeidsmarkt een de aanwervingsprocessen hertekend. We willen de menselijke interactie al vroeg in het sollicitatieproces tot stand brengen”, zegt de vacaturesite.

Is almacht van sollicitanten van korte duur? Volgens Frederic d’Hauw kan de doorbraak van digitale communicatie op afstand de huidige almacht van de Belgische topsollicitanten bedreigen. De Belgische bedrijven kunnen immers voor sommige functies internationaal gaan rekruteren.

“Als bedrijven het voorbeeld volgen van reuzen als Facebook, die telewerken tot de norm zullen maken voor werknemers, zullen we een arbeidsmarkt aantreffen waarin bedrijven heersen. Ondernemingen zullen uit de hele wereld kunnen rekruteren, omdat zij hun werknemers niet langer in hun buurt hoeven te hebben. Dit zal de concurrentie tussen sollicitanten doen toenemen, die zich zullen moeten onderscheiden tussen internationale profielen.”

Lees ook:

(jvdh)

Meer