Paradox op de financiële markten: dalende rentes kunnen onzekerheid over banken niet wegnemen

Een groot deel van de onzekerheid in de financiële sector kunnen we toeschrijven aan de impact van de stijgende rentes op de obligatieportefeuilles van de banken. Die worden in zo’n situatie minder waard, wat dus resulteert in papieren verliezen. Wanneer financiële instellingen gedwongen worden om de obligaties te verkopen, kunnen ze dus in financiële problemen komen. Silicon Valley Bank is daar een mooi voorbeeld van.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds het omvallen van enkele regionale banken in de VS krijgen de aandelenmarkten rake klappen. Daar kwamen vorige week ook nog eens de bezorgdheden over Credit Suisse bij. Intussen heeft de Zwitserse overheid UBS kunnen overtuigen om de noodlijdende bank over te nemen. Maar dat kan de rust op de financiële markten niet terugbrengen.

In het nieuws: De aandelenmarkten staan nog altijd in rep en roer. Zelfs de overname van Credit Suisse door UBS kan de gemoederen niet bedaren. De bankaandelen zitten wederom in de hoek waar er klappen vallen. De Europese bankenindex - STOXX Europe 600 Banks - noteerde kort na het luiden van de openingsbel ruim 5 procent in de min. Beleggers zoeken daarom veilige havens op. Ze versluizen onder meer hun kapitaal naar Bitcoin en goud.

  • De koers van Bitcoin heeft opnieuw de kaap van 28.000
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer