Papier, IKEA-meubels, fietsen… Dit zijn de nieuwe tekorten die ons boven het hoofd hangen

We zijn nog niet klaar met de prijsstijgingen. De dubbele crisis heeft een opwaarts effect op de energieprijzen en de vervoerkosten en die stijgingen treffen soms sectoren waarvan we het niet verwachten.

Leidt het economisch herstel dat volgde op het hoogtepunt van de coronacrisis tot een blijvende grondstoffencrisis? Tenminste, dat zou je denken, gezien de alarmerende voorspellingen van BFM Business. Het tekort aan aardgas en de stijging van de energieprijzen die daarvan het gevolg is, zijn slechts voorproefjes van wat de wereldeconomie eind dit jaar en begin 2022 voor ons in petto heeft. Hier volgt een kort overzicht van de problemen bij de bevoorrading.

Papier: De prijs van hout stijgt, wat een directe weerslag heeft op een van de belangrijkste bijproducten ervan. Deze toename, in combinatie met de zeer hoge vervoerskosten, heeft ertoe bijgedragen dat de productiekosten van bijvoorbeeld wc-papier met 30 procent zijn gestegen. Maar op lange termijn zullen de uitgevers het zwaarst gebukt gaan onder de prijsstijgingen. Gevreesd wordt dat zij het aantal oplagen zullen verminderen als gevolg van die prijstoenames.

Geprefabriceerde meubelen: Ook de meubelgigant Ikea heeft te lijden onder de stijgende grondstof- en vrachtprijzen. Als gevolg daarvan is reeds 10 procent van de producten van de winkelgigant niet meer in voorraad.

Kleding en schoenen: Azië blijft de grootste mode-industrie ter wereld. Maar het continent is in de greep van nieuwe corona-uitbraken die elkaar snel opvolgen, van China tot Vietnam, wat gevolgen heeft voor de hele sector. Dit geldt met name voor Vietnam, waar kledinggiganten zoals Nike zich de afgelopen jaren grotendeels hebben gevestigd.

Fietsen: Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar de fietsindustrie is ook vaak afhankelijk van de productiecapaciteiten in Azië. Geconfronteerd met tekorten aan onderdelen en grondstoffen en stijgende vrachtprijzen, vertraagt ook de markt voor tweewielers.

Speelgoed: Het is misschien het tekort dat het meest wordt gevreesd: minder speelgoed in de rekken tijdens de eindejaarsperiode. Deze crisis, die vroeg genoeg werd aangekondigd, was althans gedeeltelijk voorzien, aldus Jacques Baudoz, CEO van JouéClub: “We zijn een jaar geleden begonnen, we voorzagen een bepaald aantal problemen in verband met Covid-19 en we anticipeerden op de leveringen. In vergelijking met dezelfde datum vorig jaar hebben wij ongeveer 20 procent meer voorraad in de winkels. Toch zal niet alles beschikbaar zijn.”

De energie-, scheepvaart- en grondstoffencrises zijn een gevaarlijke cocktail, een uiting van mondialisering gone wrong.

(NS, lb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.