Ondanks de verplichting om buitenlandse constructies aan te geven, zijn er nog heel wat Belgen die dat niet doen. Dat blijkt uit de Pandora Papers, waarin documenten zijn gelekt van 14 kantoren die zulke constructies opzetten in belastingparadijzen.
Na de Panama Papers kregen de journalisten van verschillende nationale en internationale redacties, waaronder De Tijd en Knack, opnieuw informatie over bekende en minder bekende mensen die postbusvennootschappen bezitten in exotische belastingparadijzen. Deze keer betreft het de zogeheten Pandora Papers.
Meer dan 1.200 Belgen
Bij de Panama Papers in 2015 ging het over slechts één kantoor die mensen hielp om dergelijke constructies op te zetten, namelijk Mossack Fonseca. Deze keer gaat het om in totaal veertien kantoren. De lek bestaat uit maar liefst 11,9 miljoen bestanden en heeft betrekking op zo’n 29.000 begunstigden van postbusconstructies uit meer dan 200 landen. In die lijst komen ook de namen voor van 1.217 Belgen.
Deze week zullen De Tijd en Knack met mondjesmaat de namen van die Belgen bekendmaken. We weten wel dat het zou gaan over onder meer een Brusselse rapper, een prins, een chirurg, een slager, een mental coach, IT-specialisten, de zaakvoerder van een gokkantoor en een radiopresentator. Voorts duiken er ook namen van criminelen op in de Pandora Papers.
Tot nu toe hebben we enkel zicht op enkele bekende internationale namen. Ex-model Claudia Schiffer, de wereldberoemde zanger Elton John, oud-Beatle Ringo Starr, zanger Julio Iglesias en zangeres Shakira zijn maar enkele beroemdheden die genoemd worden.
Daarnaast bezitten minstens 35 huidige en voormalige toppolitici een exotische constructie. De betrokken journalisten noemden onder meer de Britse ex-premier Tony Blair, de Tsjechische premier Andrej Babis en de Jordaanse koning Abdullah.
Niet illegaal
In principe is het niet illegaal om een constructie te bezitten in een belastingparadijs. Maar wie zo’n constructie opzet, moet zich wel aan een aantal regels houden. Zo moet je de fiscus op de hoogte brengen als je dat doet. Daarenboven mogen exotische postbusvennootschappen niet gebruikt worden voor illegale doeleinden, zoals het wegmoffelen van zwart geld of om belastingen te ontwijken. Nu is het aan de fiscus of het parket om onderzoek te voeren en eventueel op te treden.
De aangifteplicht geldt sinds 2015. Voor het aanslagjaar 2020 is een recordaantal van 2.719 aangiftes gedaan bij de fiscus. Dat waren er vijf jaar eerder nog maar 1.581.
Lees ook:
- Gerechtelijk onderzoek naar rol Dexia in Panama Papers is een lege doos
- “Europese banken werken nog steeds met fiscale paradijzen”
- Fiscus krijgt Panama Papers pas na ruim vier jaar
(jvdh)