Pandemie veroorzaakt grootste daling van Amerikaanse levensverwachting sinds WOII

Een nieuwe studie schat dat de levensverwachting in de Verenigde Staten tussen 2018 en 2020 met bijna twee jaar is gedaald, grotendeels als gevolg van de pandemie. Die daling was het sterkst onder latino’s en Afro-Amerikanen.

In 2018 was de gemiddelde levensverwachting van de Amerikanen 78,7 jaar. Tegen het einde van 2020 was dat nog maar 76,9 jaar. Dat stellen onderzoekers van de Virginia Commonwealth University School of Medicine op basis van gegevens van het National Center for Health Statistics. 

“Zo’n daling hebben we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien. Het is een afschuwelijke daling van de levensverwachting”, zei Steven Woolf, een van de auteurs van de studie. “Ik dacht naïef dat de pandemie geen groot verschil zou maken in de kloof (tussen de VS en de rest van de wereld, red.), omdat ik dacht dat het een wereldwijde pandemie is, dus elk land gaat een klap krijgen. Wat ik niet verwachtte, was hoe slecht de VS met de pandemie zouden omgaan.”

Naast de meer dan 600.000 sterfgevallen in de Verenigde Staten die rechtstreeks te wijten zijn aan het coronavirus, spelen er volgens Woolf ook andere factoren een rol in de dalende levensverwachting, waaronder “verstoringen in de gezondheidszorg, in het beheer van chronische ziekten, en mensen die worstelen met verslavingsstoornissen of depressie die misschien niet de hulp hebben gekregen die ze nodig hadden”.

Enorme ongelijkheid

Sommige Amerikanen werden ook harder getroffen dan anderen. Zo lag het sterftecijfer voor zwarte Amerikanen twee keer zo hoog dan voor blanken. Ook de latino’s deelden afgelopen jaar zwaar in de klappen. “Afro-Amerikanen zagen hun levensverwachting met 3,3 jaar dalen en Hispanic-Amerikanen zagen hun levensverwachting met 3,9 jaar dalen”, merkte Woolf op. “Dit zijn enorme getallen.”

“Dit zijn getallen die we helemaal niet gewend zijn te zien in dit onderzoek; 0,1 jaar is iets dat normaal gesproken aandacht krijgt in het veld, dus 3,9 jaar en 3,25 jaar en zelfs 1,4 jaar is gewoon verschrikkelijk”, zei Woolf. 

Ook in Europa is de levensverwachting gedaald door de pandemie. In ons land daalde de levensverwachting met 1,2 jaar, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20