Pandemie duwt Qantas voor eerst in zes jaar in het verlies

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft zijn voorbije boekjaar met een verlies afgesloten. Daarmee diende de maatschappij voor de eerste keer in zes jaar een negatief resultaat te melden. Qantas verwijst daarbij naar de impact van de coronapandemie, die de luchtvaart bijzonder zwaar heeft getroffen.

Ook het lopende jaar zal volgens de Australische maatschappij wellicht nog niet opnieuw op winst moeten worden gerekend.

Afschrijvingen

Qantas boekte tijdens zijn voorbije gebroken boekjaar, dat eind juni werd afgesloten, een verlies van 1,96 miljard Australische dollar. Dat komt overeen met een negatief resultaat van ongeveer 1,2 miljard euro. Het jaar voordien kon nog een winst van 840 miljoen Australische dollar (510 miljoen euro) worden gemeld.

De maatschappij wijst voor de negatieve resultaten naar de gevolgen van de coronacrisis. De uitbraak van het virus heeft immers de wereldwijde luchtvaart geruime tijd nagenoeg tot stilstand gebracht.

Er moest dan ook een sterke terugval van het aantal passagiers worden gemeld, waardoor de inkomsten van de maatschappij een zware daling vertoonden. Daarnaast moet Qantas ook een aanzienlijke last nemen voor het ontslag van 6.000 medewerkers. Bovendien diende eveneens een belangrijke afschrijving op de vloot en andere activa te worden genoteerd.

‘De coronapandemie creëerde de grootste crisis waarmee Qantas in meer dan honderd jaar is geconfronteerd,’ benadrukte Alan Joyce, topman van de Australische maatschappij, in een commentaar op de cijfers. ‘Qantas is echter voldoende gewapend om die impact op te vangen.’

Internationaal

Joyce waarschuwde wel dat het herstel tijd zal vergen en niet zonder schokken zal gaan. Daarbij zal volgens hem ook het personeel wellicht nog met een aantal harde maatregelen rekening moeten houden. Niet alle medewerkers zullen er kunnen immers op hopen snel weer opnieuw aan de slag te kunnen.

Ook voor het lopende jaar zal volgens Joyce een verlies waarschijnlijk zijn. ‘Internationale vluchten zullen pas in de loop van volgend jaar worden hervat,’ betoogde hij. Qantas zou zijn internationale verbindingen, op uitzondering van misschien Nieuw-Zeeland, pas in juli volgend jaar weer willen opstarten.

‘Die internationale trafieken zorgen normaal voor ongeveer 8 miljard dollar jaarlijkse inkomsten,’ aldus nog Joyce. ‘Die bron valt nu echter weg. Er zijn echter ook geen alternatieven om die verliezen te compenseren.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20