Australische Qantas schrapt alle internationale vluchten tot maart 2021

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways schrapt al haar internationale vluchten tot minstens maart van 2021. De vluchten – op uitzondering van enkele routes naar Nieuw-Zeeland – worden uit het aanbod gehaald.

Alan Joyce, de CEO van het bedrijf, had vorige maand al laten uitschijnen dat internationale vluchten pas ‘vanaf juli 2021 terug op het programma zouden staan’.

‘We moeten ons voorbereiden op jaren van dalende inkomsten en dat betekent dat we op korte termijn een veel kleiner bedrijf zullen worden’, zei Joyce op de Australische tv-zender 7News.

Vorige maand schrapte Qantas ruim 6.000 arbeidsplaatsen of bijna een vijfde van het werknemersbestand. De ingreep was volgens het bedrijf noodzakelijk om de impact van de coronacrisis op te vangen.

Qantas houdt al zijn A380-toestellen de komende drie jaar aan de grond. Die vliegtuigen worden voornamelijk ingezet bij lange internationale vluchten. Zes superjumbo Boeings van het type 747 zijn volledig uit omloop genomen.

De piek in coronagevallen manifesteerde zich in Australië al eind maart en ging daarna gestaag naar beneden. Sinds eind juni noteert men ‘Down Under’ opnieuw een stijging van het aantal bevestigde gevallen. Dat heeft de voorbije week geleid tot het herinvoeren van beperkende maatregelen. Dat is onder ander het geval in de stad Melbourne, waar een avondklok geldt en mensen overdag thuis moeten blijven, essentiële verplaatsingen uitgezonderd.

In totaal telt het land meer dan 10.000 bevestigde gevallen, waarvan 108 fataal bleken.

Een aantal buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vliegt nog wel op Australië: onder hen Delta, United, Air New Zealand en Qatar Airways.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20