Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt 6.000 jobs

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas schrapt 6.000 arbeidsplaatsen. Daarmee verdwijnt bij de Australische groep bijna een vijfde van het totale personeelsbestand. De ingreep is volgens Qantas noodzakelijk om de impact van de coronacrisis op te vangen.

Om diezelfde reden worden nog eens 15.000 werknemers in technische werkloosheid gehouden.

Bij het grondpersoneel van Qantas zullen 1.500 banen worden geschrapt. In de administratie verdwijnen 1.450 arbeidsplaatsen. Daarnaast zullen ook 220 piloten moeten vertrekken, terwijl de rest van het cabinepersoneel met 1.050 banen wordt afgeslankt. Bij de technische diensten tenslotte vallen 630 ontslagen.

In een mededeling zegt Qantas minstens honderd vliegtuigen tot twaalf maanden aan de grond te zullen houden. De maatregel heeft vooral op de internationale vloot van de maatschappij betrekking.

Vakantie in eigen land

Qantas wil de volgende drie jaar de kosten met 15 miljard Australische dollar (9,15 miljard euro) verlagen. ‘We moeten onszelf voorbereiden op verschillende jaren met beduidend minder inkomsten,’ zegt Alan Joyce, topman van de maatschappij. ‘Op korte termijn betekent dit dat we een kleinere maatschappij moeten worden.’

Bij Qantas en budgetdochter Jetstar is sinds maart twee derde van de 29.000 werknemers technisch werkloos. Tegen augustus zouden ongeveer 8.000 werknemers opnieuw aan de slag moeten zijn.

Australië houdt voorlopig zijn grenzen voor internationale vluchten gesloten. Simon Birmingham, Australisch minister van toerisme, benadrukte eerder al dat wellicht pas in de loop van volgend jaar een versoepeling mag worden verwacht. Birmingham moedigde de Australiërs daarbij aan om dit jaar in eigen land op vakantie te gaan.

Qantas blijft wel vluchten uitvoeren tussen Australië en Nieuw-Zeeland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20